Umirujuće rešenje u doba krize: Oko 70 odsto Francuza veruje u astrologiju!

foto: Pixabay
28

U Francuskoj je sve popularnija astrologija, posebno kod žena koje u tome vide neki reper u sve nesigurnijem svetu, ocenila je agencija Fras pres.

Jedna četvrtina Francuza je rekla da veruje u astrologiju, rezultati su ankete francuskog Instituta za istraživanje javnog mnjenja (Ifop).

Oko 70 odsto osoba od 18 do 24 godine veruje u astrologiju ili neku vrstu pseudo-nauke, navodi se u anketi.

Ifop objašnjava da su razlozi za rastuću popularnost astrologije nepoverenje u institucije, odbacivanje religije i potraga za „umirujućim“ rešenjem, koje može da pomogne u „dešifrovanju“ sveta.

„Suočeni smo s generacijom koja je mnogo više pod stresom. Zabrinutost zbog neizvesnosti sveta, a samim tim i zbog njihove budućnosti, tera neke od njih da potraže druge alate za opuštanje“, navela je sociolog Romi Sover.

Prema njenim rečima, astrologija je za neke postala „emocionalna štaka“, a nekima neobavezna zabava.

Romi Sover je ocenila da je za 20 godina astrologija postala globalno prihvaćen kulturološki fenomen, a jedan od razloga je posledica promene u industriji.

„Više nisu aktuelne vidovite osobe sa kristalnom kuglom, već je u pitanju dobro upakovan proizvod koji se kupuje“, dodala je ona, navodeći prodaju časopisa o horoskopima, prodaju nameštaja, garderobe, šminke i drugih predmeta sa znacima zodijaka.

Astrofizičar Filip Zarka, koautor knjige „L’astrologie est-elle une imposture?“ (Da li je astrologija prevara?) navodi da astrologija koristi mape jer su činjenične, pošto se zasnivaju na posmatranju neba, ali same mape ne govore ništa.

„Interpretacije koje su izvedene iz tih mapa ne zasnivaju se ni na čemu. To je prevara. Nauka se koristi da bi dala neku intelektualnu garanciju za nešto što ne postoji. Potom se nauka diskvalifikuje jer nema odgovore za sve“, rekao je Zarka.

Romi Sover je rekla da već postoji rizik da milioni odraslih odlutaju iz stvarnosti, jer neka istraživanja već ukazuju na vezu između verovanja u pseudo-nauku i teorije zavere.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More