Tramp se oglasio: Ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu – ni reč

Foto: (AP Photo/Jacquelyn Martin)
46

Američki predsednik Donald Tramp, koji se u sredu oglasio posle izglasavanja opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, ponovo je osudio prošlonedeljno nasilje na Kapitolu i kazao da će svi koji su učestvovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde.

Tramp, čiji su nalozi blokirani na svim važnim društvenim mrežama, obratio se video porukom putem Tviter profila Bele kuće, i ni jednom rečju nije spomenuo odluku Predstavničkog doma o opozivu.

“Želim da budem jasan: nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo videli prošle nedelje”, rekao je Tramp, ističući da je onakvo nasilje suprotno svemu u šta veruje.

“Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da nepoštuje primenu zakona ili našu veliku američku zastavu”, rekao je Tramp u petominutnom obraćanju.

“Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo da tolerišemo”, kazao je američki predsednik i pozvao na smirivanje tenzija

“Nasilje treba da prestane”, rekao je on, navodeći da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona.

“Bez obzira da li ste desno ili levo, demokrata ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedelje biće izvedeni pred lice pravde”, istakao je američki predsednik.

Tramp je rekao da su ga tajne službe obavestile o tome da su mogući novi neredi u narednim danima.

Ponovio je da je izdao naredbu federalnim agentima da angažuju sve resurse da uspostave red i da je u Vašingtonu angažovana Nacionalna garda da obezbedi grad i osigura da prenos vlasti bude miran i bez incidenata.

On kaže da svaki Amerikanac ima pravo da se čuje njegov glas, ali da to mora učiniti s poštovanjem i u miru.

Na kraju obraćanja pozvao je na jedinstvo nacije.

“Moramo se fokusirati na napredovanje cele nacije, na isporuku čudesnih vakcina, na pobedu nad pandemijom, na obnovu ekonomije, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava”, zaključio je Tramp.

Odluka kakvu Predstavnički dom američkog Kongresa ne pamti: Donald Tramp opozvan!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More