SZO saopštila koliko je do sada dato vakcina i u koliko zemalja se sprovodi vakcinacija

Foto: (Kay Nietfeld/dpa via AP
38

Za 36 dana dato je oko 28 miliona doza vakcine protiv korona virusa u 46, uglavnom bogatih zemalja sveta, rekao je je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

Uprkos tome što je počela vakcinacija protiv kovida-19 u svetu, Rajan je izrazio zabrinutost zbog brzog širenja novog, zaraznijeg soja virusa u nekim zemljama.

On je rekao da žali što se vakcinacija uglavnom sprovodi u bogatijim zemljama, preneli su svetski mediji.

“Mislim da smo dosad vakcinisali ljude sa 28 miliona doza. Korišćeno je pet različitih vakcina i platformi. Trenutno se vakcinacija sprovodi u oko 46 zemalja na svetu, od njih su 38 bogate, a samo je jedna koja se može nazvati baš siromašnom,” naglasio je Rajan.

“Ima zemalje koje žele vakcinu i potrebna im je, a neće je dobiti osim ako mi ne napravimo bolju raspodelu. Svi se moramo više potruditi,” rekao je Rajan.

On je istakao i da smo “ušli drugu godinu pandemije, koja može da bude teža kada vidimo kako se brzo širi kovid”.

SZO, u najnovijem izveštaju, navodi da je oko pet miliona novih slučajeva korona virusa zabeleženo prošle sedmice.

Tim stručnjaka SZO stigao u Vuhan

VUHAN, 14. januara (Tanjug) – Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije stigao je danas u kineski grad Vuhan, odakle je, kako se veruje, potekao korona virusa krajem 2019. godine, kako bi istražio poreklo pandemije, objavila je kineska državna televizija danas.

Tim će provesti oko mesec dana u tom gradu, uključujući dve nedelje u karantinu.

Petr Ben Embarek, vodeći stručnjak SZO životinjske bolesti koje praleze na druge vrste, predvodi tim 10 nezavisnih eksperata.

Vijetnamski biolog Hung Ngujen, koji je deo tima, rekao je za Rojters da ne očekuje restrikcije u radu grupe u Kini.

Po okončanju karantina tim će provesti dve nedelje ispitujući ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i pijace morske hrane u Vuhanu gde se, kako se veruje, pojavio novi patogen, dodao je Hung.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More