CDU za vikend bira naslednika Angele Merkel, evo ko je “u trci”

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Sohn
113

Nemačka vladajuća Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bira za vikend novog lidera, a za mesto šefa ove najjače partije i mogućeg naslednika Angele Merkel, koja vodi Nemačku 16 godina na kancelarskoj funkciji, bore se Armin Lašet (59), Fridrih Merc (65) i Norbert Retgen (55).

To su tri muškarca, tri pravnika, tri katolika, tri političara koja potiču iz nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije. Na izborima za Bundestag u oktobru 1994. sva trojica su postali članovi nemačkog parlamenta – istovremeno, ali ne zajedno, piše Dojče vele.

Retgen je imao 29 godina, Lašet 33, Merc nešto manje od 39. Sva trojica su studirala u Bonu, ali svaki u različito vreme. Merc bio je u Evropskom parlamentu od 1989. do 1994. godine i od tamo je, kao parlamentarac, sa sobom doneo svoja prva iskustva.

Lašet, Merc i Retgen počeli su kao poslanici iz zadnjih redova u plenumu. Ali, to se ubrzo promenilo. Stari članovi Bundestaga prisećaju se kako su prvi govori njih trojice privukli veliku pažnju. Oni nisu samo čitali pripremljene govore, već su sigurni u sebe i ono što govore, dopuštali spontana pitanja.

Iza kulisa Bundestaga, mlađi Lašet i Retgen i nešto stariji Merc kretali su se u različitim pravcima. Niko od njih trojice nije imao šansi da napravi karijeru u Poslaničkom kliubu, čiji je rad poslednjih nekoliko godina vladavine Helmuta Kola, bio obeležen stagnacijom. No, dvojica “Rajnlendera” brzo su sa istomišljenicima krenula modernim kursom.

Otpočela je runda razgovora “reformista” koji su želeli promeniti zakon o državljanstvu, što je izazvalo ljutnju starih, pre svega konzervativnih članova Bundestaga. Tada je počeo politički flert tada mladih poslanika CDU sa političkim vrhom partije Zelenih. Među njima su bili Lašet i Retgen.

Pre svega je jedan čovek, Peter Hince, koji je izabran u Bundestag 1990, umrežio Lašeta i Retgena u tzv. ”Grupu mladih” u okviru Poslaničkog kluba CDU/CSU. Grupa je bila odana i lojalna kancelaru, pa ipak pomalo revolucionarna tokom povremenih večera sa Helmutom Kolom na kojima su vođene duge diskusije. One su se nekada nastavljale tokom putovanja po inostranstvu – kada se išlo na prijme kod Bila Klintona u Belu kuću ili u posetu Kremlju.

Merc nikada nije spadao u sledbenike Petera Hincea. Ove subote, tokom izbora za novog šefa CDU, nekadašnje kolege Merc, Lašet i Retgen ulaze u borbu i za naslednika kancelarke Angele Merkel.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More