Digla se BURA oko spota “Vi ste svet”! Oglasila se i ambasada SAD i evo šta su poručili! (VIDEO)

Fotografija iz 1964. godine Foto: wikipedia
153

Reklamna kampanja “Vi ste svet”, koju u Srbiji sprovodi ambasada Sjedinjenih Američkih Država izazvala je veliku pažnju javnosti, a naročito spot o našem priznatom književniku Borislavu Pekiću. Jedan deo društva ga je dočekao sa odobravanjem, dok ga je drugi deo, među kojima i akademik Vladimir Kostić, kritikovao. Neki su ocenili i da ima političku konotaciju i cilj da pripremi i privikne javno mnjenje na priznavanje Kosova.

Upravo je tako, u delu javnosti, odjeknuo deo spota o Pekiću, a u kojem se priznatom književniku pripisuje citat Konrada Rutovskog, njegovog junaka iz romana “Kako upokojiti vampira.“

Kampanja američke ambasade “Vi ste svet” razljutila Srbiju! Citat junaka, bivšeg oficira nacističkog Gestapoa, naveden kao misao velikog Pekića

– Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo – reči su Rutovskog koje su se našle u spotu.

Šta je zapravo zamereno?

Javnost je u stvari zamerila da je poruka spota da je Kosovo to koje Srbija treba da ostavi iza sebe, i citirala šta je još Pekić govorio o prošlosti:

– Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna… Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo.”

U grupu onih koji su kritikovali bio je i akademik i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić. On je rekao da je njegov lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak “izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje”.

Šta kažu u Ambasadi SAD?

Ambasada SAD se tim povodom nije oglašavala sve do sada. U izjavi za “Blic”, na pitanje kako gledaju na tumačenja da spot ima i političku notu i ali i ocene da mu je cilj priprema i privikavanje javnog mnjenja na odvajanje Kosova od Srbije, kažu da je citat “odabran sa željom da se oda priznanje prošlosti ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost”.

– 2020. godine je obeležena 90. godišnjica rođenja Borislava Pekića, koji predstavlja blistav primer srpske tradicije humanizma i predanosti stvaranju boljeg sveta za generacije koje dolaze. Citat jednog od likova iz Pekićevog književnog opusa – koji uzgred citiraju i mnogi drugi u Srbiji, pa i sam predsednik (Aleksandar) Vučić, odabran je sa željom da se oda priznanje prošlosti ali i da se u centar pažnje stavi bolja budućnost. Pekićeva dela govore sama za sebe i drago nam je što smo odali počast njegovom nasleđu, uz saglasnost njegove porodice – napominju u ambasadi SAD.

Ljudi, dodaju iz ambasade SAD, imaju pravo na različita mišljenja, što važi i za akademika dr Kostića. Oni objašnjavaju da cela kampanja ima za cilj “oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu.”

– Kao i u slučaju ranijih video spotova “Vi ste svet” u kojima se pojavljuju Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i neki od briljantnih Amerikanaca srpskog porekla koji su doprineli slanju čoveka na Mesec, i ova kampanja jednostavno ima za cilj da oda priznanje i izrazi zahvalnost za doprinos koji su Srbi dali svetu. Drago nam je što je ova kampanja pomogla da se njihovo nasleđe iznova naglasi, pa je tako jedan od spomenutih, Dejvid Vujić, u februaru 2020. odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena za svoj pionirski rad na svemirskom programu SAD- kažu u ambasadi SAD za Blic.

A, šta je zapravo zamerio predsednik SANU?

Šta je zamerio Kostić?

Kostić je rekao, da mu se čini da se spotom dobronamerno nam se poručuje da je “dosta s tom istorijom”, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici.

– Moj lični i, sasvim moguće, subjektivni utisak je izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje. Štaviše, čini mi se da se radi o istoj priči iz dva dela. Kao svedok pre 20 godina u suštini banalnog i surovog zločina, “bombardovanja u ime humanosti”, u sećanje mi dolazi prvi deo te priče, u kome je bilo neophodno stvarati negativan odnos prema onima koji će biti bombardovani. Bilo bi pogrešno pomisliti da negiram ijedan zločin koji su počinili moji etnički zemljaci. U drugom delu, čini mi se, iste priče dobronamerno nam se poručuje da je “dosta s tom istorijom”, koja postaje suvišna i ometa nam učešće u geostrateškoj i tržišnoj utakmici – rekao je Kostić i dodao:

– Ovih dana imao sam zadovoljstvo da naletim na misli Dijega Fuzara (“Misliti drugačije”) koji smatra da tvrdnje poput ove iz reklame američke ambasade služe da bi se “narodi, društva i pojedinci uverili da im ne treba drugi svet osim postojećeg” (dodao bih, onog koji im nude) i da budu sigurni da ova realnost iscrpljuje sve mogućnosti. Moguće je da sam star, umoran i preosetljiv, ali svakako znam da nisam ni protiv, niti posebno naklonjen bilo kojoj sili koja se naginje nad ovu našu ubogu balkansku šćućurenost! Kao što i nekako odavno znam: nema dobronamernosti i saradnje bez poštovanja!

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More