U najgledanijoj seriji iz produkcije Netfliks u Srbiji udarili na pravoslavnu veru i svetinje (VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen
78

Srbi su već godinama negativci u stranim serijama i filmovima, ali u seriji “Lupen”, inače najgledanijoj u produkciji Netfliksa u Srbiji, prešli su na viši nivo – sada su, pored nacionalnosti, u lošem svetlu i iz potpuno apsurdnog ugla predstavljeni pravoslavna vera i srpske svetinje.

Naime, nelogičnim spajanjem golih ženskih tela i pravoslavnih ikona, u pomenutoj seriji počinjeno je pravo bogohuljenje!

Ova krimi-drama inspirisana je avanturama Arsena Lupena, lopova, ali i gospodina, koji kreće u osvetu svog oca zbog nepravde koju mu je nanela jedna bogata porodica. Premijerno je emitovana baš 8. januara, na drugi dan pravoslavnog Božića. Objavljeno je deset epizoda. U drugoj epizodi prikazana je zatvorska atmosfera i zatvorenici koji tamo borave, a jedan od njih zove se Bogdan. Pred kraj epizode postoji scena sa skrivenom porukom, koju neki stranci možda ne bi ni primetili, ali malo pažljiviji domaći gledalac svakako hoće. Naime, u kadru je Bogdan u svojoj ćeliji, čiji je jedan zid oblepljen posterima golih žena, a drugi – pravoslavnim ikonama!


Između ostalih, vide se ikone Svetog Save i Crkva Svetog Đorđa na Oplencu, inače spomen-crkva dinastije Karađorđević, kao i ikona Isusa Hrista Pantokratora.


KAO ZOMBIJI

Poznati režiser i književnik Dragoslav Bokan primetio je da Srbi sada imaju status kakav su nekada imali Indijanci u holivudskim filmovima.

– Američki Indijanci su decenijama u vesternima predstavljani kao ubice, bez ičega ljudskog u sebi, čak su podsećali na neku vrstu zombija. Ta tradicija trajala je pola veka, nakon čega su Indijanci napokon prikazani kao ljudi, pa čak i kao žrtve. Mi smo sada kao ti američki Indijanci tada. Očekujem da će se desiti obrt i da će doći taj dan kada više nećemo biti tumačeni kao negativci, kako od strane naših regionalnih suseda, tako i od zapadnih medija. To će se sigurno dogoditi, samo je pitanje vremena i naše upornosti u istrajavanju da se prikaže naša prava uloga. Ne treba se nervirati zbog te nepravde, već gajiti rodoljubiv odnos prema svojoj državi i narodu – rekao je Bokan za Objektiv, dok verski analitičar Željko Injac smatra da je neznanje autora serije razlog za ovakav pristup temi.

PRAVOSLAVLJE JE ZA NJIH NEPOZNANICA

– To je klasičan pogled Zapada na istočne religije i narode. Oni tako gledaju i na Ruse i Bugare, jedino su Grci malo privilegovani i prihvaćeni.

Postoji film “Moja velika mrsna pravoslavna svadba”, gde pravoslavlje nije negativno predstavljeno, ali ga ipak svode na hedonizam. Za njih je pravoslavlje nepoznanica i na to gledaju kao na neki muzejski eksponat. U pitanju su stereotipi, koji proističu iz civilizacijskih razlika i zbog toga što su zapadni narodi uglavnom katolici i protestanti. Koliko je to za nas loše, jer nas oni u filmovima i serijama tako predstavljaju, toliko je i dobro, jer nas na neki način promovišu – kaže za Objektiv Injac i dodaje da je upoznao neke katoličke monahe koji su baš na taj način saznali za pravoslavlje, i nakon toga su čitali knjige i istraživali, pa prešli u pravoslavnu veru.

– Naša vera je relativno slobodna, a njihova i nije toliko, i kroz istoriju su ubijali ljude zbog vere. Uporedio bih ovo sa politikom i opozicionarima.

Kada se neki članovi opozicije pojavljuju u medijima konstantno, to znači da su oni ipak bitni, tako je i sa našim narodom. Bojim se da ćemo mi još 100 ili 200 godina biti gledani kroz tu prizmu – zaključio je Injac.

 

Izvor Objektiv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More