Stiglo milion doza kineskih vakcine u Srbiju, primiće je Vučić i Lončar

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
52

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na aerodromu “Nikola Tesla” avion kojim je iz Kine dopremljeno prvih milion doza vakcine kineske kompanije “Sinofarm”.

“Čekajući milion doza vakcina iz Pekinga”, napisao je predsednik na Instagram nalogu budućnostsrbijeav, uz fotografiju na kojoj se iza njega vidi avion “Er Srbije”, kojim su vakcine dopremljene.

Vučić i Lončar primiće kinesku vakcinu

Predsednik Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar primiće kinesku vakcinu protiv korona virusa.

To je danas, prilikom dolaska milion doza kineske vakcine u Srbiju, potvrdio sam Vučić.

Prvu vakcinu koja je stigla u Srbiju, kompanije “Fajzer-Biontek”, primili su krajem decembra premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i epdiemiolog Predrag Kon.

Po dolasku ruske vakcine, Sputnjik V primili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Državni zvaničnici žele da time što se vakcinišu različitim vakcinama, pokažu građanima da su sve vakcine bezbedne i dobre.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Do srede1,4 miliona vakcina,vakcinisaćemo pola miliona ljudi

Do srede ćemo imati ukupno 1,4 miliona doza vakcine, a kineskom će biti vakcinisano pola miliona građana Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je izjavio da je danas, kada je u Srbiju stiglo milion kineskih vakcina protiv korona virusa, veliki i važan dan u borbi protiv kovida 19, jer će se njima vakcinisati 500.000 ljudi, što je veliki obrt u toj borbi i korak napred.

Vučić je posebno zahvalio predsedniku Kine Si Ðinpingu i kinesko rukovodstvu, na korektnosti i prijateljstvu, jer nije bilo lako poslati čak milion vakcina.

Predsednik je najavio da će u ponedeljak u Srbiju stići i još 19.500 doza Fajzerove vakcije, u utorak još 250.000 doza Sputnjika V.

“Imaćemo preko 1,4 miliona doza do srede u zemlji. Po tome možete da vidite koliko smo uspešni. Borili smo se, ništa nismo prepustili slučaju”, rekao je Vučić.

On je rekao i da bi država preko Kovaksa trebalo da dobije 460.000 doza Astrazeneke, ali da se još ne zna kada, a da je namera da se nabavi i Modernina vakcina.

“Imaćemo pet ili šest vakcina različitih proizvođača”, rekao je Vučić

On je rekao da je obaveza države da spašava živote građana.

“Vakcine su važne za zdravlje, ali i za ekonomiju. Moramo da gledamo da se što pre vratimo u normalan život”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ga brine novi soj virusa, jer sve što se zbiva u zapadnoj Evropi, dođe kasnije i kod nas, pa je zato zamolio ministra zdravlja da se vakcinacija ubrza.

“Veliki posao s vakcinama smo uradili,pogledajte region”

Uradili smo veliki i dobar posao po pitanju nabavke vakcina, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić novinarima i pozvao se na podatke iz drugih zemalja regiona, u kojima nema vakcine ili je reč o tri, četiri hiljade doza.

Rekao da građani sigurno neće da imaju predsednika koga svi hvale, ali koji nije doneo zemlji i građanima nijednu vakcinu.

Njegov posao je, kaže, da spasava živote ljudi, da brine o narodu, a ne da brine da se o njemu pišu lepi tekstovi, a uveren je da narod vidi ko se za njega bori.

„Kada pogledate, u regionu niko nema vakcinu, ili će dobiti pod 3. 000 ili 4. 000 doza. Veliki posao smo uradili”, rekao je.

Predsednik je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom u borbi protiv Kovid19, kao i da očekuje nove količine vakcina iz Kine.

« Čekam da prođu tri dana da kažem kako sve dobro ide i pozovem ambasadorku Kine Čen Bo. I opet ću da pišem pismo », poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje da li planira nastavak saradnje sa Kinom u borbi protiv Kovid19 i da li očekuje nove isporuke kineske vakcine.

On je kazao da njemu nije teško da zove ambasadorku ili piše predsedniku Kine Si Ðipingu.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

« Ja, za razliku od nekih koji se kriju, ne krijem da kazem da imamo iskrene prijateljske odnose sa Kinom. Moze da me kritikuje ko koliko hoće », naglasio je Vučić.

Naša saradnja sa Kinom dinamično raste u svim oblastima i što se Srbije tiče biće i u buduće, a verujem da će to tako biti od strane Kine, zaključio je predsednik.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More