Amerika STREPI od novih napada Trampovih pristalica: Uoči inauguracije BAJDENA trupe Nacionalne garde stižu u VAŠINGTON! (FOTO, VIDEO)

(AP Photo/Jacquelyn Martin)
111

Svih 50 američkih država i Okrug Kolumbija (DC) u pripravnosti su zbog mogućih nasilnih proteste ovog vikenda, uoči inauguracije novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena u sredu, 20. januara. Mere bezbednosti takođe se primenjuju u susednoj državi Virdžinija, koja se složila da zatvori određeni broj puteva i mostova koji vode u Vašington.

Trupe Nacionalne garde iz cele zemlje dolaze u Vašington DC kako bi obeshrabrile svako ponavljanje strašnih nereda koje su 6. januara izazvale pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa.

(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Vojni zvaničnici saopštili su u petak da se očekuje da će 18.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde stići u glavni grad SAD tokom narednih pet dana, pored 7.000 koji su već dovedeni nakon nereda i opsade američkog Kapitola od strane ekstremista koji podržavaju odlazećeg predsednik Donalda Trampa.

Podižu se privremene barijere, dok je američka tajna služba, zadužena za planiranje bezbednosti za inauguraciju, za tu priliku stvorila vlastitu “zelenu zonu” u Vašingtonu, upozoravajući da će svako vozilo koje pokuša da uđe biti pretraženo na eksploziv i oružje.

(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Zvaničnici su u petak rekli da su odobrene dozvole za dva protesta duž avenije koja vodi do Bele kuće.

Ali rekli su da će protesti biti ograničeni na oko 100 ljudi, koji će morati da prođu kroz detektore metala i da budu pod pratnjom policije.

(Matthew Dae Smith/Lansing State Journal via AP)

Nisu sigurni da li bi ekstremističke grupe, poput krajnje desničarskih “Bugalu bojsa” ili “Praud bojsa”, mogle da naprave probleme.

Mere bezbednosti takođe se primenjuju u susednoj državi Virdžiniji, koja se složila da zatvori određeni broj puteva i mostova koji vode u Vašington.

(AP Photo/John Minchillo)

Ostale države su takođe u pripravnosti. Kalifornija, Mičigen, Virdžnija, Viskonsin, Pensilvanija i Vašington su među državama koje su aktivirale Nacionalnu gardu da bi pooštrile bezbednosne mere. Državna skupština u Teksasu zatvorena je do inauguracije.

Guverneri Merilenda, Nju Meksika i Jute proglasili su vanredno stanje uoči mogućih protesta.

(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Zvaničnici kažu da su u stalnom kontaktu sa FBI-jem, Odeljenjem za nacionalnu bezbednost i lokalnim policijskim agencijama.

(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Desetine Trampovih pristalica upale su 6.januara u Kongres SAD u vreme zasedanja na kojem je kasnije potvrđena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Tokom četvoročasovne okupacije zgrade Kongresa i sukoba Trampovih pristalica sa policijom smrtno je stradalo pet osoba.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More