Oglasio se i Fakultet dramskih umetnosti: Bezrezervno i odlučno pružamo podršku Mileni Radulović

Foto: Youtube ptintscreen NOVA S
43

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) bezrezervno i odlučno pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole Mileni Radulović u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način, saopštio je danas FDU.

Kako se ističe u saopštenju, neophodno je razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve.

“Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore”, ističe se u saopštenju.

Iz FDU podsećaju da optuženi učitelj glume Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada s njegovim studentima i studentkinjama.

“Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu”, piše u saopštenju FDU.

Ističe se da se FDU za sve vreme svog rada “trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje”.

“Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama. Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano”, navodi FDU..

Dodaje se da FDU od nadležnih službi očekuje efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao i da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More