Kurc: Mogli smo brže ali bilo bi fatalno da smo rekli da jedna mala Austrija rekla svi drugi nabavljaju zajedno, a mi ćemo sami

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
278

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je EU u vezi s nabavkom vakcina, poručivši da je to mogli biti i brže.

Kurc je u intervjuu za austrijsku televiziju Puls 4 podsetio da je krajem juna EU obavezala svoje članice da ne vode bilateralne razgovore sa proizvođačima vakcina, pošto to Unija preuzima za sve.

Sporazum je zaključen u novembru, pa je Austrija bila u obavezi da do novembra ne pregovara sama sa proizvođačima vakcina, dodao je on.

U intervjuu koji će biti emitovan večeras Kurc je ocenio da bi bilo fatalno da je „jedna mala Austrija rekla svi drugi nabavljaju zajedno, a mi ćemo sami“.

On, međutim, želi da se nakon pandemije detaljno ispitaju svi procesi odlučivanja U EU.

„Mnoge odluke koje se tiču pravila putovanja, zaključenja sporazuma sa farmaceutskim koncernima, mogle su biti mnogo brže“, uveren je on.

Kurc je zatražio hitno odobrenje vakcine Astra Zeneka, ukazujući da su na njoj radili najbolji naučnici Oksford univerziteta.

Ukoliko to ne bude brže urađeno, upozorio je, izgubiće strpljenje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More