Agenti koji čuvaju Ivanku Tramp i Kušnera nemaju gde da se “olakšaju”, pa su morale da iznajme garsonjeru

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrew Harnik
134

Američka Tajna služba plaća mesečno 3.000 dolara za apartman blizu kuće Ivanke Tramp i njenog supruga Džareda Kušnera, savetnika odlazećeg predsednika Donalda Trampa, kako bi agenti koji ih štite imali gde da odu u toalet.

Kušnerovi imaju kuću od hiljadu i po kvadrata u Vašingtonu, sa šest spavaćih soba i sedam kupatila. Ali, agenti koji štite par ne ulaze u njihov dom već se vozaju okolo u potrazi za javnim toaletom ili otvorenim restoranom. Izvor upoznat sa slučajem rekao je CNN-u da je Tajna služba stoga iznajmila garsonjeru blizu Kušnerovih kako bi agenti mogli da koriste toalet i imaju svoj kancelarijski prostor.

– Apartman u predgrađu Kalorama im je bio potreban da obezbede objekat za odmor – rekao je taj izvor.

Kalorama je popularno stambeno naselje za diplomate i zvaničnike, i bivši predsednik Barak Obama imao je kuću u istom predgrađu.

Ipak, izvor CNN-a nije rekao da li je Tajna služba iznajmila garsonjeru na zahtev Kušnerovih ili zbog vlastitog protokola. On je naveo da iznajmljivanje stana nije bilo samo zbog toaleta već i da služi kao mesto odmora agentima u području. Tu su i kancelarijski prostor sa internetom i štampačem, kuhinja u kojoj mogu da nešto pojedu nakon smene jer je u tom području, kako je rekao izvor, “izazov naći otvoren restoran.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Brynn Anderson

“Vašington post” navodi da je od septembra 2017. federalna vlada iznajmljivala taj prostor za 3.000 dolara mesečno, za koji je do danas ukupno izdvojeno više od 100.000 dolara. Portparol Bele kuće Džad Dir porekao je navode da Kušnerovi nisu dozvolili agentima da koriste kupatilo u njihovoj kući.

– To je samo još jedna lažna priča. Kad se inicijalno diskutovalo o zaštiti njihove kuće 2017, Ivanka i Džared su jasno rekli da će njihov dom biti uvek otvoren ovim neverovatnim muškarcima i ženama koji ih čuvaju. Tek nakon odluke Tajne službe su njihovi agenti potražili drugi smeštaj – istakao je Dir.

Portparol Tajne službe Džastin Velan je rekao da njegova institucija “ne diskutuje o štićenicima”. Kasnije je, međutim, rekao CNN-u da osoblje Tajne službe ne traži pristup prostorijama u privatnoj rezidenciji.

– Ivanka i Džared nisu odbili pristup osoblju Tajne službe njihovoj kući, uključujući upotrebu toaleta – rekao je on.

Međutim, bezbednosni izvori rekli su “Vašington postu” da je određeno od početka da objekte u porodičnoj kući ne koriste agenti. Jedan zvaničnik je rekao listu da oni ne znaju razlog tog pravila, dok je drugi tvrdio da su ga odredili Ivanka i Džared.

– Ovo je prvi put da čujem da agenti moraju da idu do ekstrema da nađu toalet – rekao je izvor “Posta” upućen u situaciju.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrew Harnik

Agenti su stoga počeli da koriste toalete u garaži Obamine kuće koju su koristili njegovi čuvari. Nakon incidenta sa “neprijatnim neredom” pre jeseni 2017, krenuli su da koriste kupatilo u Pomorskoj opservatoriji kod kuće potpredsednika Majka Pensa, oko kilometar i po dalje, i idu po lokalnim restoranima. U septembru iste godine agenti su kontaktirali predsednicu Komisije za umetnost i humanizam Kej Kendal, koja živi u kraju i ima kuću prekoputa Kušnerovih.

Ta kuća ima podrum sa toaletom i kad je zamolila aktuelnog stanara – bivšeg kongresmena Entonija Mafeta da ih razdvoji on je pristao u zamenu za nižu stanarinu.

– Nije frka. Oni (Ivanka i Džared) su veoma ljubazni prema našim unucima – rekao je Mafet.

Ipak, “Post” ukazuje da Ivanka – “samoproklamovana predvodnica jačanja uloge žena na radnim mestima” – ima poveći “dosije” nemarnog tretmana prema svom osoblju. To uključuje i iznenadnu posetu njenoj kancelariji u nedelju kad je ohrabrila zaposlene da se pojave na Slobodan dan.

Nije ponudila čak ni plaćeno porodiljsko odustvo dok je nisu pritisnuli da to uradi. Njena odeća se proizvodi u fabrikama gde su radnici plaćeni malo a tretirani loše.

Ivanka i Džared su svoje reputacije “pustili niz vodu”, piše “Vašington post”.

Ranije ove nedelje, dogodio se još jedan slučaj u vezi fondova i nekretnina, kad je kancelarija državnog tužioca u sudskom podnesku navela da je otkrila nove dokaze da je Predsednički inauguracioni komitet “nepravilno potrošio svoj fond kad je platio skoro 50.000 dolara” za blok hotelskih soba koje je rezervisala Organizacija Tramp, koju je tokom mandata odlazećeg predsednika vodio njegov sin Donald mlađi.

Ivanka je prošlog meseca rekla da je ta istraga “politički motivisana”.

Skandal sa toaletom izbio je u vreme nemira uoči odlaska Ivankinog oca Donalda Trampa sa predsedničke funkcije i inauguracije Džozefa Bajdena. Situacija je kulminirala 6 januara, kad su naoružane Trampove pristalice provalile u Kapitol Hil, a mnogi zvaničnici i mediji to smatraju pokušajem puča.

Mediji pišu da je Ivanka sada zabrinuta za svoju političku budućnost – mnogi smatraju da ima predsedničke apetite i vide je kao kandidata na izborima 2024. – zbog čega planira da prisustvuje Bajdenovoj inauguraciji. To je bio i razlog navodne svađe sa ocem s kojim ima veoma prisan odnos – mnogi smatraju čak neprimeren.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrew Harnik

S ocem je bliska, ali sa njegovom suprugom Melanijom Tramp to nije slučaj. Mediji su unazad pisali o njihovoj “borbi” i lošim odnosima, a Ivanku su zvali “prvom ćerkom” zbog uticaja na očevu politiku. Ivanku su prozivali i zbog udaje u “mafijašku porodicu”, jer je Kušnerov otac Čarli bio u zatvoru zbog poreskih malverzacija a povrh toga bio je svedok u raznim slučajevima povezanim sa mafijom. Takođe se govorilo da je koristila očevu kampanju da promoviše sopstvenu modnu liniju.

U decembru je objavljeno da Ivanka nakon poraza svog oca na izborima u novembru planira da se sa suprugom i decom preseli na luksuzno ostrvo, poznato i kao “Bunker milijardera”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More