Ulice u pocerskim selima nose nazive familija

Foto:RTS/Printscreen
192

Ažuriranjem adresnog registra svaki stanovnik Srbije imaće adresu sa ulicom i brojem. Šabačka lokalna uprava završila je svoj deo posla i dodelila nazive za 545 novih ulica na celom području grada. Na predlog mesnih zajednica, Bukora i Metlića, neke ulice dobile su nazive po familijarnim malama i sokacima.

Mikailo Arsenović iz Bukora pokazuje gde su Divići, mala Jakovljevići, Lazarevići, Selenići i Arsenovići, dok su na drugoj strani Kuzmanovići, Matići i Marković.

Tako je oduvek bilo. Selo se delilo po familijama, a po rodbinskim pocerskim zaseocima znalo se ko gde živi u Bukoru.

“Nema tu ni jednog broja. U ličnim kartama piše bb”, ukazuje meštanin Rade Ilić.

Ubuduće, u svim dokumentima uz broj biće i ulica – Dukića, Tovarovića, Mandića sokak i imena drugih familija do kojih putevi dovode.

Predsednik Mesne zajednice Bukor, Marko Tovarović kaže da su hteli da nastave tradiciju, da novim građanima ostave u amanet stare nazive.

Zbog mira u selu, tamo gde je više familija, naziv ulice biće po istorijskoj ličnosti. Rodbinski naziv će se dati i neasfaltiranim putevima po pobrđu, i do kuća u kojima se odavno odžaci ne puše. U Bukoru ulice po sokacima, u Metliću po malama.

Živojin Mandić iz Metlića kaže da živi u Ulici Mandića mala.

Dragan Milovanović iz Metlića napominje da “da su dali neka druga imena, ne bi se snašli ni meštani, a kamoli neko sa strane”.

Po familijarnim orjentirima, od davnina su stizala i pisma i penzije, i računi i sudski pozivi. Šta je za koju kuću, poštari nisu imali dilemu.

“Upoznao sam sve sokake, sve ljude, tako da veoma dobro poznajemo narod na svim seoskim područjima”, priča poštar Vladan Vešić.

Prolećno vreme doneće i table i brojeve za svaku kuću, sokak i malu. O državnom trošku, kažu, više neće biti bb. Sa zamenom dokumenata o svom trošku biće kao i vekovima ranije – svoji na svome.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More