Bajden položio zakletvu, bivši predsednik prati iz aviona za Floridu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky
145

Džozef Bajden položio je danas zakletvu za 46. predsednika SAD.

Bajden je položio zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom u Vašingtonu, u podne po lokalnom vremenu.

Kamala Haris položila je pre Bajdena zakletvu za potpredsednicu SAD.

Haris je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Sonjom Sotomajor.

U podne po lokalnom vremenu, Haris je i zvanično postala prva žena, prva Afroamerikanka i prva osoba poreklom iz južne Azije na funkciji potpredsednika SAD.

Foto: Tanjug/ Tasos Katopodis//Pool Photo via AP

Na pozornici u američkom Kapitolu se pojavio Bajden, zajedno sa suprugom Džil.

On je predstavljen nakon što su na ceremoniju stigli izabrana potpredsednica Kamala Heris, bivši predsednici Barak Obama, Bil Klinton i Džordž V.Buš, odlazeći potpredsednik Majk Pens i sudije Vrhovnog suda.

Novi predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je u ovom trenutku pobedila demokratija, a da on želi da ujedini SAD.

On je u prvom govoru kao predsednik SAD, a nakon polaganja zakletve rekao da se danas slavi cilj – demokratija.

“Volja naroda se čula i naučili smo ponovo da je ona dragocena ali i krhka i u ovom trenutku demokratija je pobedila”, rekao je Bajden.

On je kazao da je pre nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije.

Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija korona virusa, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma, a borba protiv toga zahteva puno više od pukih reči i jedinstvo.

“Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. Ljutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad”, rekao je Bajden.

President-elect Joe Biden, prays with his daughter Ashley Biden before he is sworn in as 46th president of the United States during the 59th Presidential Inauguration at the U.S. Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 20, 2021. (AP Photo/Andrew Harnik)

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti.

“Garantujem vam da nećemo podbaciti, to nikada nismo kada smo radili zajedno. Okrenimo novi list i počnimo da slušamo i gledamo jedni druge”, poručio je Bajden.

CNN:Tramp pratio pripreme za inauguraciju na letu za Floridu

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp pratio je pripreme za inauguraciju svog naslednika Džoa Bajdena na putu za Floridu, rekao je izvor koji je bio u Tampovom avionu za CNN.

Tramp je izašao iz predsedničkog aviona Air Force One nedugo nakon što je njegov potpredsednk Majk Pens stigao na ceremoniju na Kapitol hilu, gde će Bajden položiti zakletvu.

Tramp je ranije danas sa suprugom Melanijom napustio Belu kuću i odleteo na Floridu.

Tramp je tokom kratke oproštajne ceremonije u vojnoj bazi Endrus ranije danas obećao da će se “uvek boriti” i poželeo novoj administraciji mnogo sreće.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More