Firme otišle i KORAK DALJE: Radnicima daju i po 500 DOLARA da bi primili VAKCINU!

Foto: (Kay Nietfeld/dpa via AP
266

I do 500 dolara po radniku, poslodavci su ovih dana spremni da daju radnicima da se vakcinišu. Pojedine kompanije umesto novca razmatraju podsticaje u vidu dodatnih slobodnih dana, vaučera ili velnes programa za svoje zaposlene.

Jedan veliki trgovinski lanac, koji je poznat i građanima u Srbiji, ponudio je ekstra naknadu od 200 dolara svim zaposlenima u SAD koji se vakcinišu protiv kovida-19, pošto su u sve većem broju saveznih država u Americi vakcine postale dostupne, prenosi “Blic”.

Foto: PixaBay

Ovaj iznos podsticaja za prihvatanje vakcinacije je među najvećim koje je neka kompanija do sada ponudila svojim radnicima u SAD, a saopštenje je usledilo nakon sličnih poteza konkurenata na američkom maloprodajnom tržištu, poput Aldija i Dolar Dženerala, kao i kompanije za dostavu namirnica Instakart.

Foto: (AP Photo/Ronald Zak)

Iz kompanije su naveli da među njihovim zaposlenima vlada ogromno interesovanje za vakcinacijom, pozivajući se na internu anketu u kojoj je gotovo osam od 10 radnika reklo da planira da se vakciniše čim vakcina bude dostupna.

Supermarketi, odnosno prodavnice namirnica, ugostitelji i svi koji rade sa hranom i pićem, ali i aviokompanije i prevoznici traže ovih dana prioritet za svoje radnike prilikom vakcinacije, nadajući se da će ih tako zaštititi od novog talasa pandemije, ali i omogućiti potrošačima da se osećaju bezbednije, što bi trebalo da pozitivno utiče na oporavak poslovanja.

Tako je, na primer, kompanija Dolar Dženeral saopštila da želi da svi njeni zaposleni dobiju vakcinu protiv korone, pa im nudi da im to i plati. Lanac je saopštio naime, da će svojim radnicima dati jednokratnu uplatu u iznosu četvorosatne plate nakon završene vakcinacije.

“Ne želimo da naši zaposleni moraju da biraju između primanja vakcine ili dolaska na posao”, rekao je Dollar General (DG) u saopštenju za štampu, napominjući da se radnici suočavaju s preprekama da se vakcinišu, poput vremena putovanja, kilometraže ili potrebe za brigom o deci.

Sve više bonusa za vakcinu

“Dollar General” nije jedini poslodavac koji nudi novčane podsticaje radnicima da dobiju vakcinu protiv Covida-19. Jedna bolnica u Kaliforniji ponudila je 300 dolara, a bolnički sistem u Hjustonu, koji ima više od 26.000 zaposlenih, bonus od 500 dolara radnicima ako se vakcinišu. Do sada je oko 60 odsto njihovog osoblja primilo vakcinu.

Foto: PixaBay

“Ovaj bonus je zahvalnica za vašu istrajnost tokom teške 2020. godine, i nadamo se da će nam pružiti nadu tokom sledećih nekoliko izazovnih meseci”, naveli su rukovodioci bolnice u Hjustonu u obraćanju zaposlenima.

Nekoliko staračkih domova, od Čikaga do Pensilvanije, ponudilo je svojim zaposlenima bonuse od 150 do 750 dolara ako se odluče za vakcinaciju.

Pojedine kompanije umesto novca razmatraju podsticaje u vidu dodatnih slobodnih dana, vaučera ili velnes programa za svoje zaposlene.

Foto: PixaBay

Inače, među ekonomistima i stručnjacima za tržište rada podeljena su mišljenja o obaveznosti vakcinacije za zaposlene. Pojedini smatraju da bi poslodavci trebalo da insistiraju da se svi radnici što pre vakcinišu, kako bi se privreda vratila u normalne tokove, dok se drugi suočavaju sa zakonskim i etičkim dilemama.

Naime, sve dok države ne donesu propise kojima se nalaže da je imunizacija obavezna, reč je o ličnoj odluci i proceni pojedinca, a u mnogim zapadnim državama su zabrinuti i da bi bilo koji vid podsticaja ili primoravanja zaposlenih mogao da izazove kontraefekat.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More