Evropska unija ne zatvara granice ali putovanja strogo kontrolisana, DODATNE obaveze za one iz “trećih” zemalja

Foto: Tanjug/ Aaron Chown/PA via AP
266

Lideri Evropske unije zaključili su sinoć na sastanku posvećenom pandemiji korona virusa da unutrašnje i spoljne granice EU moraju da ostanu otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

– Ubeđeni smo da morammo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja – poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika, prenosi Tanjug.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavaje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

Lideri Evropske unije na video samitu razmatrali su nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa.

Stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna akcija za sprečavanje novog talasa masovnog oboljevanja i smrtnih ishoda.

Zabrinuti da sledi novi skok broja umrlih od posledica infekcije, lideri su diskutovali o dodatnim ograničenjima prelaska granica, boljem praćenju mutacija virusa i unapređenju koordinacije mera zabrane kretanja unutar Unije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More