Kovid pasoši podelili lidere EU, Micotakis: Vakcina za ponovni pokret Evrope! Mišel: Medicinski, ne putni dokument

Foto: Pixabay
609

Grčka uvodi kovid pasoše, ko bude hteo na more moraće da ima poseban sertifikat.

Svako ko primi vakcinu biće automatski registrovan, znači podaci o vakcini biće upisani u digitalni nalog svakog građanina.

Grci koji prime vakcinu protiv koronavirusa dobiće digitalni sertifikat o vakcinaciji. Slična potvrda biće potrebna strancima koji žele da putuju u Grčku.

Grčka je zvanično uvela korona pasoše. Građani te zemlje koji budu primili vakcinu protiv koronavirusa dobiće digitalni sertifikat o vakcinaciji, pomoću kojeg će moći da se kreću bez restrikcija. Veruje se da će slična potvrda biti neophodna i strancima koji žele da posete Grčku. Grčki sertifikat sadrži identifikacione informacije, podatke o primljenoj vakcini i revakcini i ima tri stepena zaštite – QR kod, jedinstveni kod i digitalni pečat. Takva potvrda uvedena je na insistiranje grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, koji se zalaže da se nešto slično uvede i na nivou cele EU.

Lideri zemlja članica EU su juče na video konfrenciji razmatrali pitanje sertifkata o vakcinaciji protiv kovida-19 i zaključili da u ovom trenutku ne može biti govora o njihovoj upotrebi kao putnom dokumentu.

”Sertifikati kao dokumet o vakcinaciji su medicinska potreba koja je već standardizovana u svetu. Drugo je pitanje za šta se oni mogu još koristiti i to se tek mora pažljivo razmotriti i eventualno usvojiti konsenzusom”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita u četvrtak uveče.

Mišel je posle sastanka kojim je on predsedavao, naglasio da se o sertifikatima o vakcinaciji kao ”putnom dokumetu” ne može razgovarati bez potvrđenih informacija o tome da li je vakcinisana osoba i dalje prenosnik virusa ili koliko traje imunizacija.

”Tu su i politička pitanja o poštovanju prava onih koji nisu imali pristup vakcini ili nisu smeli iz nekog razloga da je prime kao i pitanje zaštite ličnih podataka”, navodi Mišel.

On napominje da će se u EU o drugačijoj upotrebi sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19, sem osnovne medicinske informacije, detaljnije razgovarati u budućnosti.

Slovenija podržava “kovid pasoše”

Slovenija je izrazila podršku “kovid pasošima”, dok su evropski ministri danas pokrenuli debatu o ideji koju je inicirao grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Gašper Dovžan, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova za evropske poslove, podržao je ideju evropskih sertifikata o vakcinaciji, koji bi, kaže, mogli da ojačaju četiri evropske slobode u skladu sa principima zakona EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi slovenačka agencija STA.

Premijer Janez Janša nedavno je rekao da potvrda o vakcinaciji koja olakšava prekogranično putovanje ne bi bila neobična, jer neke zemlje vec zahtevaju dokaz o vakcinaciji protiv određenih zaraznih bolesti pre nego što dozvole putnicima da uđu.

Njegova kancelarija je danas ponovila taj stav navodeći da je Janša “već jasno stavio do znanja da misli da će se to pre ili kasnije dogoditi”.

“Premijer je takođe ranije ocenio da će pasoši o vakcinaciji biti od koristi svima”, kažu iz njegove kancelarije za STA.

Lajen: Vakcine za zapadni Balkan što je pre moguće

BRISEL, 22. januara ( Tanjug) – Lideri EU zatražili su sinoć veću solidarnost sa trećim zemljama kada je reč o isporuci vakcina, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će zapadni Balkan dobiti vakcine od EU ”što je pre moguće”.

Fon der Lajen ocenjuje da Kovaks instrument, koji je isključivo namenjen za nabavaku vakcina za zemlje sa malim i srednjim primanjima, ”trenutno ima problema u nabavci vakcina” i da EU uspostvalja ”drugu traku” kojim bi se zemljama regiona donirale doze direktno od zemlja članica.

”Predložila sam EU mehanizam kojim će te zemlje imati pristup delu vakcina iz naših rezervi. Možemo i moraćemo da to uradimo bez prekidanja naših nacionalnih kampanja vakcinacje i uz koordinaciju sa farmaceutskim kompanijam”, rekla je Fon der Lajen posle samita lidera EU u formatu video-konferencije.

On dodaje da je pomoć trećim zemljama da dobiju vakcine u intersu same EU.

”Što duže virus kruži svetom, više je rizika od mutacija i više rizika za naše zdravlje. Zato je u našem intersu da u ranoj fazi podelimo vakcine sa drugim regionima sveta”, kaže Fon der Lajen.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More