O “Dari iz Jasenovca” piše prestižni portal “Zlatni globus”: “Ovim mestom užasa upravljao je vladajući ustaški režim”

Foto: Youtube printscreen
70

Selekciona komisija Zlatnog globusa, najprestižnije organizacije za dodelu nagrada u filmskoj industriji, objavila je zvanično na svom portalu goldenglobes.com analitički tekst na temu stradanja srpskog naroda prikazanog u filmu “Dara iz Jasenovca”.

Dugo očekivano ostvarenje kreće sa prikazivanjima u bioskopima širom Sjedinjenih Američkih Država početkom februara, a pored trke za Zlatni globus, Srbiju će predstavljati i u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Tekst se bavi istorijskom pozadinom priče filma, iskazujući razumevanje za srpske žrtve i navodi se da je “Jasenovac” bio jedan od najvećih logora za istrebljenje, ali da je u svetu malo ko čuo za njega.

“Ovim mestom užasa upravljao je vladajući ustaški režim, Hrvatski revolucionarni pokret, kako su se sami nazivali. Oni su bili ultranacionalistička, fašistička i teroristička grupa koja je obavljala prljave poslove hrvatske vlade, nakon što su Hrvati sklopili pakt s Hitlerom, brutalno ubijajući i mučeći više Jevreja, Roma i Srba nego u većini drugih koncentracionih logora”, navedeno je na portalu goldenglobes.com.

Pre nekoliko dana objavljen je prvi insert iz filma “Dara iz Jasenovca”, srpskog kandidata za Oskara Predraga Gage Antonijevića, a sad možemo pogledati i njegov zvanični trejler.

Trejler predstavlja uvertiru za američku distribuciju filma, koja će početi 5. februara.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More