Srbi u Slovačkoj: Stvara se Novo srpsko groblje i nova crkva u Trnavi

Dogovor o Drugoj i Trećoj fazi radova na obnovi trnavskog srpskog groblja
312

“Čim pandemija korona virusa popusti i život se vrati u normalne tokove mi ćemo u Slovačkoj prirediti dve svečanosti. Prva je otvaranje Srpskog muzeja na groblju u Velikom Međeru i potom otvaranje Novog srpskog groblja u Trnavi. To su spomenici srpske kulture i srpski tragovi u Slovačkoj“.

Ovako nam je odgovorio Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj na pitanja šta se danas dešava u srpskoj zajednici, koja u ovoj zemlji od 2010. uživa status nacionalne manjine. Zahvaljujući sufinansiranje Vlade Slovačke i Vlade Srbije ovo udruženje je uspelo da revitalizuje sakralne srpske objekte i udahne im novi život.

Prvo je obnovljeno Srpsko groblje boraca i civila iz Velikog rata u Velikom Međeru, potom je otkrivena i obnovljena Srpska crkva u Trnavi. A upravo sada se završavaju radovi na obnovi starog i završetku Novog srpskog groblja u ovom malom slovačkom gradu.

Ograda na Srpskom pravoslavnom groblju u najsevernijem gradu srpskih Seoba u 1690. godini, slovačkoj Trnavi, crne je boje, metalna, sa krstovima boje zlata

„Srbi borave u Tranvi od Velike seobe 1690. godine, ali im je tek 1787. dodeljena parcela i pravo da formiraju Pravoslavno groblje. Naši ljudi su sahranjivani na drugih pet grobalja, a ovd eje bilo samo 18 grobnica. Ratovi su ih porušili, pa su opstala samo tri grobna mesta Toma Sedramaca iz 1944. godine, Dušana Golovčanskog iz 1941. godine i Teodora Parajkova iz 1956. godine. Četvri spomenik porodice Mihaila Kiričenka, je nažalost ukraden“, opisuje nam staro srpsko groblje Stane Ribič.

Predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj ispred Spomen ploče u Štefanekovoj ulici broj 10 u Trnavi gde se nekada nalazila SPC Svete Trojice

Kada je udruženje od jereja Miroslava Krutskog , paroha Pravoslavne crkvene opštine u Trnavi, dobilo blagoslov da izgrade novo Pravoslavno groblje u delu evangelističkog groblja na 60 kvadrata, krenulo se pre dve godine u akciju. Ovaj posao je obavljen u tri faze. Prvo je pokošena trava, izravnata zermlja i postavljena čelična ograda. Na ogradi su postavljeni pravoslavni krstovi zlatne boje. Ovaj posao su obavili petorica aktivista udruženja – Staniša Kovačević, Mihalo Markusik, Predrag Cvetković, Dejan Vučić i Stane Ribič.

U drugoj fazi urađena su novih trideset grobnih mesta i šrioka betonska staza između njih. Plan je da se uradi još trideset i da ih ukupno bude šezdeset.

“U trećoj etapi montiramo drveni krst, visok četiri metra. Izradio ga je otac Jan Kost. A finansirali su ga vernici Pravoslavne crkve Češke i Slovačke, koja ima 55.000 vernika. Krst će blagosloviti mitropolit Rastislav”, kaže Stane Ribič, prvi čovek srpske zajednice u Slovačkoj, biznismen, koji je dobrim delom lično sufinansirao izgradnju Novog srpskog groblja u Tranvi.

Predsednik udruženja Srba u Slovačkoj očekuje da će svečanost otvaranja Srpskog muzeja na groblju u Velikom Međeru i Novog srpskog groblja u Trnavi, najverovatnije biti početkom proleća, kada pandemija bude ukrožena i kada predstavnici Vlade Slovačke i Vlade Srbije postignu dogovoor oko svog učešća na ovom značajnom kulturnom događaju.

Pop Miroslav Krutski, Mitropolit Rastislav i Stane Ribič prilikom nedavnog obilaska srpske crkve u Trnavi

Potom sledi nova značajna aktivnost, oćivljavanja hrama Srpske pravoslavne crkve na severu Slovačke.
“U 2021. godini počinjemo obnovu i izgradnju srpske crkve Svete Trojice u Trnavi. Razlog za to je priliv Srba iz otadžbinskih zemalja u ovaj deo Slovačke, koji dostiže broj od preko 10.000, a time i veći broj vernika SPC. Ovaj hram je podignut pre 70 godina. radio je do 1956. kada je crkva zatvorena. Mi smo je “otvorili” 2014. godine i udahnuli joj život”, priča nam Anica Ribič, predsednica Srpskog kulturno informativnog centra.

Na vratima zdanja gde se nekada nalazila Srpska pravoslavna crkva u Štefanekovoj ulici 10 u Trnavi 27. aprila 2015. godine postavljena je spomen ploča koju je otkrila Anica Ribič.

Unutrašnjost crkve Svete Trojice u Trnavi danas

Na slovačkom i srpskom jeziku ispisano je: „Početkom 18. veka Srbi su ovde izgradili pravoslavnu crkvu u kojoj su se održavale bogoslužbe do polovine 20. veka”.

Vlada Srbija je zainteresovana da se hram SPC u Trnavi uvede kao spomenik od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. O tome je sa Slovacima govoreno prilikom poseta Zorana Vape, direktora Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, ovom gradu i Udruženju Srba u Slovačkoj.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More