U ponedeljak SUĐENJE za OPOZIV Trampa a ako se izglasa bivši predsednik SAD zauvek gubi OVO pravo!

(Damon Higgins/The Palm Beach Post via AP)
206

Američki Predstavnički dom u ponedeljak će Senatu dostaviti predlog za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa optužujući ga za podsticanje na pobunu.

Time će započeti sudski proces koji bi mogao da mu “zatvori vrata” za ponovno kandidovanje na predsedničkim izborima, izjavio je danas lider većine senata Čak Šumer.

(AP Photo/Alex Brandon)

“Predstavnički dom će dostaviti član o opozivu Senatu. Senat će sprovesti suđenje za opoziv Donalda Trampa. Biće to kompletno suđenje. Biće to pošteno suđenje”, rekao je Šumer u Senatu, prenosi Rojters.

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, prethodno je predložio da se početak suđenja za opoziv bivšem predsedniku Donaldu Trampu pomeri za nedelju dana ili više, kako bi Tramp imao vremena da pripremi odbranu.

Demokrate iz Predstavničkog doma koje su prošle sedmice glasale za opoziv Trampa nakon što je optužen za podsticanje nereda na Kapitolu 6. januara nagovestile su da žele brzo suđenje dok predsednik Džo Bajden započinje svoj mandat, rekavši da je to neophodno da bi zemlja i Kongres krenuli dalje, podseća Glas Amerike.

(AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Međutim, Mekonel je svojim republikanskim kolegama u četvrtak rekao da će kratko odlaganje dati Trampu vremena da se pripremi i sastavi svoj pravni tim, što bi osiguralo pravedan postupak.

Senator iz Indijane Majk Braun rekao je da suđenje možda neće početi “pre sredine februara zbog činjenice da je proces u Predstavničkom domu prebrzo sproveden i da nije u skladu s vremenom koje vam je potrebno da se pripremite za odbranu na suđenju u Senatu”.

Šumer je lider većine u Senatu nakon što su demokrate osvojile dva nova mesta u Džordžiji, dok prema Ustavu potpredsednica Kamala Haris, demokrata, ima odlučujući glas u situacijama kada je glasanje u Senatu izjednačeno.

Sa tako tesnom podelom, republikanci će imati određenu reč u vezi sa postupkom suđenja.

President Donald Trump and first lady Melania Trump arrive on Marine One before boarding Air Force One at Andrews Air Force Base, Md., Wednesday, Jan. 20, 2021.(AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Proces će ispred Predstavničkog doma voditi devet menadžera za opoziv koji su se redovno sastajali kako bi razgovarali o strategiji.

Demokrate se nadaju da će voditi postupak, istovremeno donoseći zakone koji su za Bajdena prioritet, uključujući olakšice zbog pandemije koronavirusa, ali za to im je potrebna određena saradnja republikanskih senatora.

(AP Photo/Alex Brandon, File)

Demokrate kažu da bi postupak trebalo da se odvija brzo, jer su svi oni bili svedoci opsade, dok su mnogi od njih i bežali zbog ugrožene bezbednosti dok su izgrednici upadali u Kongres.

Predstavnički dom opozvao je odlazećeg predsednika nedelju dana kasnije, a za Trampov opoziv glasalo je desetoro republikanaca.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More