Njujork tajms: Mira Furlan je bila BALKANSKA MERIL STRIP! (VIDEO)

Foto: Instagram/printscreen
187

Glumicu Miru Furlan, preminulu u 66. godini u Los Anđelesu, “Njujork tajms” je, u tekstu povodom njene smrti, nazvao “balkanskom Meril Strip”.

“Njujork tajms” piše da je Mira Furlan, glumica najpoznatija (u Americi) po ulogama u fantastičnim serijama “Vavilon 5” i “Izgubljeni” preminula u svom domu u Los Anđelesu od posledica komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila, pozivajući se na njenog menadžera Krisa Roa, prenosi “Nova.rs”.

Furlanova je od 1993. do 1998. godine igrala je u seriji “Vavilon 5”, svemirskoj sagi koja je govorila o odnosima, politici i tenzijama među vrstama i galaktičkim ratovima u svemirskoj stanici Ujedinjenih nacija sredinom 23. veka. Ona je igrala ambasadorku Delen, predstavljajući vanzemaljsku vrstu Minbari u toj svemirskoj stanici.

“Delenova je divna kreacija, žena koja mora da bude vođa i mora da bude jaka, ali je istovremeno i puna emocija i tajni”, rekla je Mira Furlan o tom liku 1997. godine.

Mira Furlan dvaput je osvojila nagradu Naučnofantastični svet za najbolju epizodnu ulogu u toj seriji, u kojoj su igrali i Brus Bokslaitner i Stiven Furst, a pojavila se u 111 epizoda i dva TV filma pod “Vavilon 5”. Prethodno je, od 2004. godine, igrala naučnicu Danijelu Ruso u popularnoj TV seriji “Izgubljeni” u produkciji ABC-a, drami o grupi preživelih pri padu aviona na tajanstveno ostrvo. U toj seriji Mira Furlan tumačila je lik poznat kao “Francuskinja” sve do kraja serije 2010. godine.

“Njujork tajms” podseća da je Mira Furlan rođena 7. septembra u Zagrebu, u Hrvatskoj, gde je “bila vodeća pozorišna, filmska i TV glumica i bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta”. “Bila je opisana kao ‘balkanski ekvivalent Meril Strip’”, piše list.

Usred građanskog rata u svojoj zemlji, emigrirala je 1991. godine u Njujork sa suprugom Goranom Gajićem, piscem i rediteljem. Živela je i radila u tom gradu sve do preseljenja u Los Anđeles zbog “Vavilona 5”. Pored supruga, za sobom je ostavila i njihovog sina, Marka Lava Gajića, piše američki list.

Osim u ovim ulogama, pojavljivala se i u serijama NCIS i “Red i zakon: Los Anđeles”, kao i u više od 25 filmova. Njena najnovija uloga bila je u još jednoj naučnofantastičnoj seriji, “Space Command”, gde je igrala bivšu arheološkinju.

Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenom sajtu ona spominje svemir da bi opisala svoj osećaj mira, dok se borila sa oboljenjem.

“Gledam u zvijezde”, napisala je. “Vedra je noć i Mliječni put izgleda tako blizu. Tamo ću uskoro poći”, napisala je Mira Furlan.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More