Doktor iz Srbije objašnjava: Koliko dugo može da traje imunitet nakon preležanog kovida, a koliko nakon vakcine?

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
263

Trenutna epidemiološka situacija u Vojvodini još se ocenjuje kao vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara pet puta niže nego one koje su registrovane tokom novembra i decembra, rekao je danas direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu Vladimir Petrović.

Prema njegovim rečima, tokom jučerašnjeg dana u Vojvodini registrovano 378 novoobolelih, od toga najveći broj je u Novom Sadu, 71.

“Tokom ovog trećeg talasa 95 odsto obolelih su sa blagom kliničkom slikom ili su samo asimptomatski, dok je pet odsto obolelih imao težu kliničku sliku i neki od njih su završili na ventilaciji”, rekao je Petrović za RTS.

Dodaje da smo daleko od povoljne situacije, ali da bi, kako kaže oko Sretenja mogli da uđemo u povoljniju situaciju.

“Još smo daleko od neke povoljne situacije, međutim, sigurno je da smo već sada na silaznom kraku ovog trećeg epidemijskog talasa i očekujemo da, ukoliko se ovaj trend nastavi da bi oko Sretenja mogli da uđemo u neku povoljniju situaciju, a već u martu da možemo da kažemo da smo u povoljnoj situaciji”, objašnjava Petrović.

Govoreći o vakcinaciji navodi da su u Vojvodini od 24. decembra do sad vakcinisane 31.673 osobe.

Objašnjava da je potrebno da 95 odsto populacijebude imuno “da bismo bili relativno mirni”, a da epidemijskih talase potrebno je da imunitet ima oko 70 odsto populacije.

“Naše procene ukazuju da je do početka trećeg talasa u Vojvodini taj procenat bio negde oko 16,5 na nivou cele zemlje taj procenat kolege iz Beograda su procenile na negde oko 20 odsto”, objašnjava direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Međutim, kako kaže, u ovom trećem talasu registrovano je pet do osam puta veći broj slučajeva u odnosu na ukupan broj obolelih pre toga, tako da se procenjuje da je taj prirodno stečeni imunitet daleko viši.

“Procenjujemo da će nam biti dovoljno 20 odsto vakcinisane populacije što čini negde oko milion i po vakcinisanih da bi mogli da dostignemo tih 70 odsto”, objašnjava Petrović.

Govoreći o imunitetu vakcinisanih navodi da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.

“Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana”, objašnjava Petrović.

Dodaje da trajanje prirodno stečenog imuniteta zavisi od kliničke slike.

“Tako samo kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže, a kod onih koji su asimptomatski procene su, bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana. Tako da je preporuka da i oni koji su preležali virus mesec dana nakon preležane bolesti prime vakcinu”, objašnjava Petrović.

Apeluje na građane da se vakcinišu jer je to, kako kaže jedini način da stanemo na put zarazi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More