Filmski festival Kustendorf prvi put otvoren onlajn! (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube
55

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, otvorila je 14. po redu Кustendorf, koji se ove godine održava onlajn i naglasila da Mokra Gora svakog januara postaje filmski centar Evrope i sveta koja okuplja na jednom mestu u isto vreme velika imena svetske kinematografije, mlade autore i zaljubljenike u film.

„Spoj mladosti, oličene kroz više od 20 studentskih filmova, sa ostvarenjima doajena svetskog filma, daje onu čaroliju koja festival izdvaja od drugih velikih filmskih manifestacijaˮ, istakla je Gojković.

Gojković je pozdravila što je i ovogodišnji festival zadržao dobru i važnu praksu promocije mladih talentovanih filmskih stvaralaca iz Srbije, regiona i celog sveta i dodala da će, iako je, kao i većina kulturnih sadržaja u prethodnih godinu dana, morao da se prilagodi novim onlajn oblicima komunikacije sa publikom, opravdati epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi prema filmu zahvaljujući svojim bogatim i raznovrsnim sadržajem.

Ministarka kulture i informisanja napomenula je da je ideja ovog festivala, koji slavi film i umetnost u svojim najčistijim i najblistavijim oblicima, lišenim komercijalizacije i surovih pravila tržišta, podsticanje i afirmisanje talenata koji će ostaviti dubok trag u sedmoj umetnosti, poput samog osnivača Emira Кusturice ali i gostiju prethodnih festivala, Nikite Mihalkova, Džima Džarmuša, Džoni Depa, Paola Sorentina.

„Jak autorski pečat i suptilno iznijansirana filmska poetika, koji kroz celu karijeru prate i profesora Кusturicu i ostvarenja koja se prikazuju na ovom festivalu, ono su što stvara razliku između večnosti i prolaznosti odnosno između prave umetnosti i komercijalne zabave“, rekla je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da Ministarstvo kulture i informisanja podržava festival od samog osnivanja i dodala da Srbija u okviru svoje kulturne politike veliku pažnju posvećuje filmskoj umetnosti opredeljujući sredstva za snimanje filmova koja rastu iz godine u godinu, što doprinosi ne samo većoj vidljivosti naše kinematografije i kulture u svetu, već i kvalitetu snimljenih filmova.

Prilikom onlajn otvaranja 14. Кustenforfa, Emir Кusturica izrazio je uverenje da će se naredne godini festival odvijati onako kako smo navikli, zajedno i pred publikom iako je vrlo moguće da će ovaj način održavanja manifestacija biti naša budućnost. Кusturica je, između ostalog, istakao da se nada da će mladi umetnici preuzeti i obnoviti veliki ideju filma koja je, nažalost, marginalizovana.

U okviru takmičarskog programa 14. Кustendorfa biće prikazana dvadeset dva kratkometražna filma. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine takmičiće se filmovi mladih autora iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Кirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Članovi međunarodnog žirija ovogodišnjeg festivala su Aliće Rorvaher, Miki Manojlović i Bruno Tarijer. Nagradu „Vilko Filačˮ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More