I vakcinisani mogu da vas zaraze?!

Foto: Tanjug/ Attila Balazs/MTI via AP
359

Vakcina protiv korona virusa nije stopostotna garancija da se nećete zaraziti korona virusom, ali ćete „susret sa virusom“ lakše podneti sa blagim simptomima ili bez njih.

Ipak, to ne znači da ste po dobijanju vakcine bezbedni za druge ljude i da ne možete da širite virus.

Na to upozorava šef zdravstvene službe u Velikoj Britaniji profesor Džonatan Van-Tam. On je za britanski „Telegraf“ istakao da je od vitalne važnosti da svaka osoba odigra svoju ulogu u zaustavljanju prenosa bolesti.

Profesor Van-Tam rekao je da naučnici „još ne znaju uticaj vakcine na prenos virusa“.

– Čak i ako ste primili obe doze vakcine, možda ćete i dalje moći da prenesete koronu nekom drugom, a lanac prenosa će se nastaviti. Ako promenite svoje ponašanje, i dalje biste mogli da širite virus – naglasio je Van-Tam.

On je podsetio da je za zaštitu od bolesti potrebno da prođe dve do tri nedelje i pozvao na pridržavaje mera.

– Vakcina nam vraća nadu, ali moramo da budemo strpljivi i omogućimo onima koji se još nisu vakcinisali da prime svoju dozu zaštite – upozorio je profesor Van-Tam.

Svi koji su primili vakcinu protiv korona virusa ne mogu da budu apsolutno sigurni da su automatski zaštićeni. Nijedna vakcina za bilo koju bolest ne garantuje stopostotnu zaštitu, pa tako ni vakcine protiv korona virusa. Da bi vakcinisani stekli antitela, trebalo bi da prođe određen vremenski period od dobijanja pune doze cepiva, što je svaki proizvođač i naveo u propratnoj dokumentaciji.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More