Lideri EU pet sati raspravljali o kovid pasošima: Evo gde se sve planira sertifikat o vakcinaciji!

foto: Pixabay
584

Više od pet sati lideri Evropske unije razgovarali su o potrebi zajedničkog pristupa u nastavku borbe protiv pandemije, uključujući i predlog o izdavanju sertifikata o vakcinaciji.

Odluka je bila da se donošenje te odluke odlaže, a sama diskusija ponovo je podelila članice bloka.

Uvođenje jedinstvenog sertifikata o vakcinaciji protiv korona virusa, koji bi važio u celoj EU i olakšao putovanja, prvi je predložio grčki premijer Kirjakos Micotakis. Prema njegovoj ideji, vakcina ne bi trebalo da bude obavezna niti preduslov za putovanje, ali vakcinisane osobe bi trebalo da slobodno putuju. Prema njegovim rečima, ako se članice EU saglase o zajedničkoj formuli, to može uticati na slobodu putovanja na globalnom nivou.

Kovid pasoši podelili lidere EU, Micotakis: Vakcina za ponovni pokret Evrope! Mišel: Medicinski, ne putni dokument

 

Prema nekim izvorima, priličan broj država podržava ideju o takvim sertifikatima, posebno turistički orijentisan Mediteran, ali neki smatraju da je za to “još uvek prerano”. Međutim, naglasak mnogih lidera je bio na to da se takve potvrde koriste kao “medicinski dokument”‘, a ne kao “putna isprava”, barem u ovom trenutku.

Ono što je za sada izvesno je da će za tu odluku biti potrebno više informacija, od toga koliko traje imunitet nakon vakcinacije do toga koja će pravila važiti za one koji su vakcinisani cepivima koja nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Na Evropsku komisiju se apeluje da razmotri uvođenje sertifikata o vakcinaciji za države u Šengen zoni, što bi rezultiralo velikim podsticajem za putničku industriju. Za uvođenje takvih “sertifikata”, koje bi sve države članice morale da priznaju, najviše se zalažu države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih grana ekonomije.

Nova realnost! Kovid pasoši umesto karantina

 

U pojedinim zemljama, kao što je Grčka, već je dozvoljen ulazak bez ikakvih ograničenja onima koji su primili vakcinu protiv kovida-19. Grčki premijer je potvrdio da će nevakcinisani putnici morati da imaju negativan PCR test, kao i da ih čeka obavezan karantin po ulasku u zemlju.

Još nekoliko evropskih zemalja sada uvodi izuzeća za putnike koji poseduju sertifikat o vakcinaciji. S obzirom na to da je turizam bio na jakom udaru pandemije, vlade žele da ponovo pokrenu svoje ekonomije i vide “kovid pasoše” kao način za to. Poljska sada dozvoljava posetiocima koji imaju sertifikat da uđu u zemlju bez ograničenja. Danska, Estonija i Island takođe žele da uvedu tu meru, a u utorak je španski ministar turizma najavio da će i njegova zemlja slediti taj primer.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetovala je vlade da ne žure sa ukidanjem restrikcija za vakcinisane putnike. U petak je komitet SZO upozorio da “još uvek postoji previše osnovnih nepoznanica u pogledu efikasnosti vakcina i smanjenju prenosa virusa, a vakcine su i dalje dostupne samo u ograničenim količinama“.

Španija spašava turizam

Španija će se uskoro naći na listi evropskih zemalja koje planiraju da uvedu sertifikat o vakcinaciji koji bi olakšao kretanje putnika i pomogao turističkom sektoru da se oporavi od štete koju je izazvala pandemija.

Španska ministrka turizma Rejes Maroto najavila je da vlada zemlje radi na uvođenju sertifikata koji će imati iste funkcije kao oni koje bi trebalo da uvedu druge evropske zemlje. Prema Maroti, vladina odgovornost nije bila samo pruži otpor virusu već i da održavi špansku turističku konkurentnost.

Turski sektor Španije suočio se sa 75 odsto smanjenja prihoda u turističkom sektoru, dok je tokom prošle godine zabeležen pad broja međunarodnih posetilaca od 20 miliona.

Italijanski turistički sektor apeluje na vladu

Italijanska Nacionalna turistička federacija pozvala je vladu da ubrza nacionalnu kampanju vakcinacije i izda sertifikate onima koji prime vakcinu protiv korone.

U saopštenju za štampu, Federacija priznaje da je potpuno svesna situacije u vezi sa širenjem pandemije i neizbežnih mera suzbijanja koje italijanski državljani moraju da poštuju. Međutim, ističe da se italijanska turistička industrija nakon deset meseci neaktivnosti mora ponovo pokrenuti najkasnije do kraja proleća.

Zbog toga Federacija tražeći od vlade da pronađe rešenja kompatibilna sa ekonomskom održivošću 380.000 kompanija koje zapošljavaju četiri miliona ljudi.

“Kovid pasoši” i u ruskoj regiji

Ruska republika Baškortostan uvešće “kovid pasoše” od 5. februara i tako postati prva regija u zemlji koja je preduzela taj korak, najavio je guverner Radij Habirov. Elektronski dokument sa QR kodom automatski će se izdavati stanovnicima koji imaju antitela na koronu putem vladinog portala.

Pasoš vakcinisanih osoba važiće godinu dana, dok će kod onih koji su razvili antitela nakon preležane infekcije trajati tri meseca. Prethodno zaraženi građani kod kojih je nivo antitela ispod propisane norme moraće da prime vakcinu.

Nosioci “kovid pasoša” biće izuzeti iz mnogih pandemijskih ograničenja, uključujući socijalnu distancu i samoizolaciju. Jedini izuzetak su maske, koje će i vakcinisani građani morati da nose do kraja ove godine.

Vlasnici dokumenata takođe će imati pravo na popuste kod regionalnih prodavaca, kao i u mestima za sporti i zabavu, hotelima i odmaralištima.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More