Žena koja je donela novi soj korone u Srbiju, zarazila se u avionu, pozlilo joj posle 3 dana

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
284

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da su kontakti osobe koja je donela novi soj korona virusa u Srbiju izolovani i da su se ti ljudi koji su se zarazili već oporavili.

“Reč je o ženi 58. godište, koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona. Bila je negativna po dolasku ali je posle dva-tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i posle svih analiza smo sinoć izolovali novi soj, i ono što o njemu znamo jeste da je sličan običnom korona virusu”, rekao je on gostujući u emisiji ””HIt tvit”” na TV Pink.

Razlika je u tome da se klinička slika, kako je rekao, ispolji brže, pa je tako i njen suprug brzo ispoljio simptome, nakon čega je završio sa obostranom upalom pluća i bio u bolnici.

”Došla im je i snaja iz Tuzle koja se takođe zarazila, ali nije bilo potrebe za vakcinacijom”, objasnio je Lončar.

Na pitanje da li je novi soj virusa smrtonosniji, kaže da je prošlo malo vremena da bi se takvi zaključci donosili.

Novosađanki je PCR test urađen još krajem decembra.

-Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid-19 urađen krajem decembra na Torlaku- kaže profesorka dr Aleksandra Knežević s Medicinskg fakuleteta u Beogradu.

Knežević je jedan od glavnih istraživača u studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov2 virusa u Srbiji.

-Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinsarkom specijalističkom institutu ‘Kraljevo’, ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja”, navela je Knežević, a preno Kurir.

Ona je dodala da su detaljniji podaci deo epidemioloskog nadzora koji se mogu dobiti od nadležnog Zavoda za javno zdravlje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More