Na Zemunskom keju Bogojavljenski krst osvojila osamnaestogodišnjakinja (FOTO)

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll
328

BEOGRAD – Na Zemunskom keju u Beogradu, Bogojavljenski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Razaljinu od 33 metra, pri temperaturi vode od dva do tri stepena, prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Ona je nakon izlaska iz vode rekla da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka ali i onima koji više nisu živi.

Kazala je i da je sama imala veliku borbu s tom bolešću pre četiri godine i da je uspela da je pobedi, kao i da se vratila sportskom načinu života i igranju fudbala.

Ona je prva pripadnica lepšeg pola koja je pobedila od kada se organizuje plivanje u Zemunu.

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll

Patrijarh Irinej je nakon službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i himnu Srbije “Bože pravde”.

Patrijarh Irinej je prethodno služio arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Nikolaja u Zemunu, odakle je litija krenula centralnim zemunskim ulicama do keja.

On je pre početka plivanja u obraćanju velikom broju građana istakao da se danas slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Bogojavljanje, i zahvalio Bogu na miru i izrazio nadu da će se mir nastaviti u narednom periodu, “s obzirom da je svima najpotrebniji”.

Ovogodišnje plivanje za časni krst u Zemunu posvećeno je jubileju osam vekova autokefalnosti SPC, a časni krst je posvećen prijateljstvu srpskog i ruskog naroda.

SPC je jedan krst putem diplomatskog protokola uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, drugi ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Čepurinu, dok je treći uručen gradonačelniku Beograda Zoranu Radijičiću.

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll

Gradonačelnik Radojičić je zahvalio na priznanju, istakavši da doživljava dobijeni krst kao priznanje za nešto što tek treba da uradi.

On je rekao da je Bogojavljanje veliki praznik koji podseća na veru, ljubav i nadu, dodajući da”I fizička slabost uz nadu, veru i ljubav može da se prevaziđe”.

 

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More