Prikazan film američkog reditelja “Vendi”: Dolazak na Kustendorf jedno od omiljenih sećanja u životu

Foto: Instagram/printscreen
38

Na Kustendorfu u okviru programa “Savremene tendencije” prikazan je film “Vendi” (Wendy) Bena Zejtlina, nakon čega je usledio razgovor Emira Kusturice sa američkim rediteljem.

Rekavši da je gledanje filma bilo neverovatno putovanje, Kusturica je poručio Zejtlinu da će to ostvarenje ostati jako dugo, ne samo u sećanju već i u istoriji, i zanimalo ga je šta je bio glavni izvor inspiracije za film.

“Sve je poteklo od mene i moje sestre, sa kojom sam uradio ovaj film. Mi smo celog života čekali Petra Pana, mislili smo da će se jednog dana pojaviti i odvesti nas, ali nikada nije došao, tako da je to bio naš način da odemo i pronađemo ga. I da pokušamo da proživimo ovu priču najbliže što možemo onome o čemu smo čitavog detinjstva zajedno maštali”, rekao je Zejtlin.

Komentarušići rad sa mladima iz filma kao veoma uspešan, Kusturica je rekao da je svestan da je dopreti do tog uzrasta izuzetno teško, na šta je Zejtlin odgovorio “da mu je bila noćna mora raditi sa njima”.

“To su sve deca koju uopšte nije zanimalo da glume u filmu. Odabrali smo ih zato što su to bila deca za koju smo znali da bi pobegla sa Petrom Panom. Znate, kažeš im da urade to i to, a oni kažu: ne! Šta god da im kažeš da urade, oni neće, oni hoće da urade suprotno, tako da ono što smo hteli je bila ta divlja energija za koju smo osetili da se može videti u toj deci, da su to bila prava deca, da su bili opasni, da su bili spontani, ludi, i mi smo želeli taj osećaj realnosti koja su ta deca imala, ali kad je u pitanju to da ih nateramo da urade ono što smo mi želeli, svaki dan smo morali da smišljamo trikove, kao da smo morali da namestimo saobraćajnu nezgodu”, kazao je.

Međutim, i pored svih nepredvidivosti, rekao je da su mu ta deca omiljeni ljudi koje je upoznao u životu.

Kao režisera, Kusturicu je zanimalo i koliko različitih pozicija i lokacija je promenio u filmu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Szőke Imre (@quins88insta)


“Sve deluje ujedinjeno na kraju. Ali mogao sam to da prepoznam, kao odlazak u zemlju čuda, ili u zemlju gde je izgled svetlosti, te životinjske majke, zaista neverovatan“, rekao je Kusturica.

Na kraju razgovora, Kusturica je poručio reditelju da je uveren da će njegov hrabri, avanturistički film biti pogledan mnogo puta u budućnosti.

“Vendi je jednostavno neverovatna. Nikad nisam video nikoga ispred kamere sa takvim licem koje je prestalo da bude lice deteta. Vremenom, postala je, ne znam, 150 godina starija, a onda i mlađa nego što je bila. Nemoguće je ne osvojiti najširu publiku na svetu i da je film bio samo o njoj”, rekao je Kusturica.

Ben Zejtlin je zahvalio Kusturici i rekao da su mu njegovi filmovi najveća inspiracija, kao i da mu je dolazak na Kustendorf jedno od omiljenih sećanja u životu i da će na jesen ponovo doći u Srbiju.

Pogledajte trejler za film “Vendi”:


Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf prikazuje se na veb adresi kustendorf.online, a festival se večeras završava.

 

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More