Pooštrena pravila za ulazak u Nemačku, važi i za Srbiju! Šta znači zemlja sa visokom incidencijom?

Foto: Tanjug/ Boris Roessler/dpa via AP
74

Za 20-tak zemalja sa povećanim brojem infekcija od nedelje važe stroža pravila za ulazak u Nemačku, a kontrola će se obavljati na nemačkim granicama i aerodromima, preneo je Dojče vele.

Među tim zemljama su Srbija i BiH.

Da bi zaštitila Nemačku od uvoza novih slučajeva korone, Savezna vlada je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije. Novina je spisak zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija više od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika nedeljno (Nemačka trenutno: 111).

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Nemačku važi: obavezna registracija na internetu na sajtu einreiseanmeldung.de – pre ulaska u zemlju.

Tri kategorije rizika

Prema Institutu Robert Koh (RKI), u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom (više od 200) su od nedelje 24.01. sledeće zemlje:

U Evropi – Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, KiM, Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugal, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku – Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U južnoj i severnoj Americi – Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile veoma zarazne mutacije koronavirusa za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Severna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja obe ove kategorije važi – ulazak u Nemačku je dozovoljen samo uz negativan test – koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 u koju spada i Hrvatska, moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati – nakon ulaska u Nemačku.

Sistematske i nasumične kontrole

 

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke, testovi se sistematski proveravaju na aerodromima i morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visoko rizičnih područja „dosledno proveravaju” – proverava se direktno avionu i pre pasoške kontrole. Pored testova kontroliše se i da li su putnici popunili prijavne formulare.

U pograničnim oblastima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se proveravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mere služe identifikovanju putnika koji se odmah moraju poslati u karantin.

Karantin

U principu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Nemačku i koji su boravili u rizičnom području (kategorija 1 do 3) u poslednjih deset dana pre ulaska, obavezni su na desetodnevni karantin. Karantin se može skratiti tek posle pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikoviati. Od karantina su u principu izuzeta poslovna putovanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More