Konkurs za finansiranje medija iz srpske dijaspore: Srpske Štajerske novine posetilo 22 miliona čitalaca

Foto: Pixabay
96

I ove godine Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za sufinansiranje medija iz srpske dijaspore i medija o dijaspori. Svoj predlog za sufinansirenje je pripremila i redakcija “Štajerskih novina” (portal “Štajerske novice”) iz Maribora, koja smatra da je zaslužila da bude finansijski podržana od matice Srbije.

“Mi postojimo već 15 godina. I od male novina izrasli smo u elektronski medij, koji je u međuvremenu posetilo 22.356.470 čitalaca sa svih pet kontinenata. Ovaj rekord u srpskoj dijaspori vredan je da uđe u knjigu Ginesovih rekorda. Ove srpske internetske novine, inače, finansijski pomažu Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije i Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. Kako nismo komercijalni medij i ovog puta konkurišemo za državnu donaciju, da bismo ojačali sadržaj našeg medija i podigli njegov kvalitet”, rekao nam je osnivač i glavni urednik Rade Bakračević.

Rade Bakačević i patrijarh Irinej

“Štajerske novine” su glasilo udruženja Srba u Štajerskoj, odnosno Srpskog kulturnog društva “Štajerska zajednica” sa sedištem u Mariboru. Kao kulturna organizacija ovo udruženje se bavi predstavljanjem srpske baštine i tradicije i kulturnom saradnjom sa Slovenijom i susednom Austrijom.

Tu saradnju davnih godina prošlog veka započeo je baš Rade Bakračević, koji o sebi kaže:
“Rođen sam 1939., a potičem iz Raške u Srbiji. U Sloveniju sam došao davne 1965. godine. Diplomirao sam metalurgiju i radio u struci u Sloveniji, ali i u turizmu. U davnoj prošlosti sam uspostavio saradnju između Maribora i Kraljeva, a u nedavnoj sam prošlosti bio sam jedan od najaktivnijih u ponovnom uspostavljanju prijateljstva i saradnje između ova dva grada. Danas sam penzioner, koji obavlja dužnost predsednika Srpskog kulturnog društva”, kaže Bakračević.

Društvo ima šezdesetak članova, što znači da masovno ne okuplja ljude u Sloveniji i u Štajerskoj, u kojoj ima oko 8.000 Srba. Među članovima zajednice su i osobe sa slovenačkim hrvatskim, austrijskim i mađarskim državljanstvom, koje su zainteresirane za tzv. srpska pitanja izvan matice. Tako je njihov potpredsednik Rade Lukić, predstavnik austrijskih Hrvata.

Folklorna sekcija mariborskih Srba

“Štajerska zajednica” ima svoje predstavništo u Gracu. Zajedno Maribor i Grac su u direktnom kontaktu i zajedno realizuju programe kao što su predavanja o srpsko-austrijskim odnosima, o srpsko-slovenačkim odnosima, izložbe srpskih slikara i ikonopisaca, književne večeri, političke tribine o statusu Srba u rasejanju.

“Mi se neprestano borimo da Slovencima dokažemo da treba kao autothoni narod da dobijemo status nacionalne manjine. U Mariboru slovenačka vlas podržava sve naše aktivnosti, jer se mi trudimo da budemo deo kulturnog i društvenog života u Štajerskoj pokrajini, koja se prostire u Sloveniji i Austriji”, priča nam Rade Bakračević.

Društvo koju vodi snimilo je više dokumentarnih filmova o srpskom rasejanju, od kojih je svakako najznačajnija istorijska saga o Svetoj Gori i manastiru Hilandar.

O aktivnostima Srpskog kulturnog društva “Štajerska zajednica” redovno izveštavaju srpski i slovenački mediji RTV Srbije, program za dijasporu: “Srbija na vezi”, prvi program Radio Beograd emisija: “Večeras zajedno”, Međunarodni radio, Udruženje novinara Srbije, ” Ibarske novosti” iz Kraljeva, “Večer” i “Prepih”.

Mariborski Srbi na koncertu

“Štajerske novine”, srpski medij sa sedištem u Mariboru svojim spoljnim saradnicima i kulturnim radnicima uručuje priznanje “Zlatno pero Štajerske” i dodeljuje titulu Srpskog viteza. Dobitnici ovih priznanja su, između ostalih, Zdravko Majstorović, Aleksander Bakračevič, Radomir Čubranović, Aleksandra Čubranović, Ivan Rajović, Marko Lopušina, Zorica Zec, Hadži Momir Bakračević, Dobre Stojanovski, Goran Gelev, Zoltan Časar, Stane Ribič,Borka Rajšić i Nino Brajović.

“Nadamo se da će Ministarstvo kulture i informisanja razmitriti naš predlog i doneti novu odluku o sufunansiranju naše redakcije, što će nam omogućiti da povećamo našu čitanost na čak 25 miliona posetilaca”, nada se glavni urednik Rade Bakračević.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More