Evropa ključa, građani sve neposlušniji a vlast “zateže kaiš”: “Toliko nasilja nismo videli u poslednjih 40 godina” (FOTO,VIDEO)

In this grab taken from video on Monday, Jan, 25, 2021, rioters throw stones at police, in Haarlem, Netherlands. Groups of youths have confronted police in several Dutch cities defying the country’s coronavirus curfew and throwing fireworks. Police in the port city of Rotterdam used a water cannon and tear gas in an attempt to disperse a crowd of rioters Monday night. (Mizzle Media via AP)
107

U mnogim evropskim zemljama već mesecima je na snazi strogi lokdaun.

To, kao i veoma spora kampanja vakcinacije, ali i pojava novih sojeva virusa, za posledicu ima frustraciju, bes i bekstvo u svet žurki, piše Dojče vele.

“Korona-neredi” najviše su pogodili Holandiju.

U toj zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog uvođenja noćnog policijskog časa koji je na snazi od vikenda.

Stotine nasilnih mladih ljudi protestovalo je u nedelju, a zatim i u ponedeljak uveče.

Oni su na ulicama napadali i policiju i to u Amsterdamu, Roterdamu i Hagu.

Foto: Tanjug/ Mizzle Media via AP

Na meti napada bile su i novinarske ekipe.

“Toliko nasilja nismo videli u poslednjih 40 godina”, izjavio je Koen Simers, predstavnik sindikata holandske policije NPB.

Premijer Mark Rute ocenio je na Tviteru da ti dogadaji nemaju nikakve veze sa protestima ili borbom za slobodu, već da je reč o “kriminalnom nasilju”, preneo je “Dojče vele”.


Sa psima i helikopterom londonska policija je tokom vikenda prekinula jednu ilegalnu zabavu sa 300 gostiju.

Na licu mesta 78 osoba je moralo da plati kaznu od 200 funti zbog kršenja korona-propisa.

Mnogi su to izbegli bežeći preko ograde.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Matt Dunham

To nije bila prva zabave te vrste u Velikoj Britaniji.

Nedelju dana ranije policija je prekinula žurku sa 200 gostiju.

Prošlog četvrtka prekinuta je svadba sa stotinu gostiju u jednoj londonskoj školi.

Nemačka: Raspoloženje sve agresivnije

I u Nemačkoj je nedavno želja za slavljem kod nekih bila jača od razuma. U više saveznih pokrajina policija je prekinula manje „korona-žurke“ i podnela prijave.

U Vajsenhornu, u Bavarskoj, jedna patrola je dobila informaciju o slavlju sa trinaest učesnika iz različitih domaćinstava. Kada su službenici policije od njih zatražili dokumenta, dvoje gostiju pokušalo je da pobegne kroz prozor sa drugog sprata. Sa otvorenim prelomima prevezeni su u bolnicu. Zbog agresivnosti pojedinih učesnika, policija je morala da zatraži pojačanje.

Foto: Tanjug/ Boris Roessler/dpa via AP

Kršenja propisa nije bilo samo u obliku žurki. Jedna žena u Minhenu je u javnom prevozu, šutnula u stomak jednog muškarca, nakon rasprave zato što nije nosila masku.

Napadnuti 28-godišnjak prethodno je ženu zamolio da stavi masku, saopšteno je iz policije.

U međuvremenu je postalo poznato da se nemačka vlada priprema na moguće napade na centre za vakcinaciju, na transport vakcina ili na njihove proizvođače. Konkretnih dokaza za to doduše nema, ali zbog „visoke dinamike i emocionalnosti“ u vezi s tom temom, postoji „apstraktni rizik“, stoji u dokumentu Ministarstva unutrašnjih poslova. U dokumentu se navodi i da „naročito treba računati s protestima protivnika vakcina, korona-skeptika i teoretičara zavere“.

dnela prijave.

Danska: Premijerka na meti

U Danskoj su uhapšena trojica muškaraca koji su tokom vikenda na protestima protiv restriktivnih mera zapalili lutku na koju je bila nalepljena slika premijerke Mete Frederiksen.

Ispod je pisalo “Ona mora biti ubijena”.

Taj incident izazvao je veliko negodovanje u Danskoj.

Poljska: Želje preduzetnika

U Poljskoj se protiv nastavka restriktivnih mera bune ugostitelji i turistički delatnici.

Predstavnici više od stotinu hotela, restorana, barova kao i brojnih preduzetnika iz branše zabave, oglasili su se prošle nedelje zajedno na Tviteru, obelodanjujuci da će ponovo početi sa radom.

Oni smatraju da su u pravu i na osnovu presude upravnog suda u poljskom gradu Opole, koji je utvrdio da je delimični lokdaun uveden bez mehanizma predvidenog u poljskom Ustavu.

 

Češka: Otpor građanske inicijative

Vlasnici više desetina restorana i kafića u Češkoj pobunili su se protiv vladinih pandemijskih mera koje bi trebalo da ostanu na snazi najmanje do sredine februara. Oni su u nedelju otvorili vrata za goste, mada je dozvoljeno samo da isporučuju gostima hranu za nošenje. Policija je pokrenula više prekršajnih postupaka, predviđene su kazne i do 800 evra.

Ugostitelji su tom akcijom reagovali na građansku inicijativu “Crk’o pas” (Chcipl pes). To je igra reči, jer se vladin sistem upozoravanja na koronu skraćeno zove “Pes” – a to je češka reč za “pas”. Trenutno je na snazi peti, najveći stepen opasnosti.

“Virus je pametniji od Vlade i svakako radi šta hoće”, kritikuju organizatori. “Moramo se vratiti normalnom životu”. Ta inicijativa postala je poznata kada je oformila kilometarski red pivskih krigli u praškom starom gradu. U poslednjih nekoliko nedelja zabeležen je veliki priliv članova i inicijativa sada već sebe doživljava kao politički pokret.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More