Merkel: Kovid je promenio svet, moglo i brže da se deluje

Foto: (Hannibal Hanschke/Pool via AP)
61

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da vakcine protiv korona virusa nude izlazak iz pandemije, ali da je kovid 19 promenio svet i da je brzina delovanja mogla biti bolja.

„Nemačka je deo Evrope i svi smo na početku pravili greške, refleksno se povukli. Ali onda smo naučili da je bolje zajednički delovati“, objasnila je Merkel.

Ona je dodala da je pouka svega da je brzina delovanja mogla biti bolja, ukazujući da su procesi postali biroktratski, traju predugo i da na tome treba raditi.

Merkel je, u video-obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu, ukazala da pandemija ostavlja duboke tragove u privredi i društvu.

„To će sigurno obeležiti naš život narednih meseci i godina“, naglasila je ona.

Merkelova je istakla da je bilo moguće brzo i odlučno delovanje u održavanju privrede, ali da postoje nedostaci u digitaliziciji, gde je neophodno biti brži.

Ukazala je da je virus pokazao ranjivost sveta.

„To se posebno videlo kada je virus prešao sa životinje na ljude. Između ostalih Pariska povelja se pokazala ispravnom i moramo na tome sarađivati“, poručila je ona.

Nemačka, prema njenim rečima, već sada više od 40 odsto svoje proizvodnje energije dobija iz obnovljivih izvora.

S tim u vezi se izjasnila za držanje kursa u pravcu veće održivosti, dodajući da bi više od 35 odsto novca trebalo da se usmeri na zaštitu klime.

„Velika opasnost nakon pandemije je u tome da se svi najpre samo na sebe fokuisiramo, nas industrijske nacije“, upozorila je Merkel.

Ona je istakla da „soliranje“ ne bi pomoglo u rešavanju problema.

S tim u vezi se izjasnila i za međunarodnu saradnju u vakcinaciji.

Založila se za raspodelu vakcina, ističući da kada neko dobije pomoć u takvoj situaciji onda se toga seća više nego kada dobije pomoć u dobrim trenucima.

Isto tako je tražila jačanje Svetske zdravstvene organizacije, ocenjujući da je dobra vest najava povratka SAD.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More