Ako planirate da tražite posao u NEMAČKOJ, samo dva zanimanja odolevaju korona krizi

Foto: PixaBay
250

Nemački poslodavci su na početku 2021. godine blago smanjili planove za zapošljavanje nove radne snage.

Barometar zaposlenosti, koji izračunava institut IFO, skliznuo je u januaru na 95 poena sa decembarskog nivoa od 95,5 poena, navodi se u saopštenju instituta dostavlhenom Tanjugu, i dodaje da obnovljene korona mere zaključavanja dovode do povećanja otpuštanja, posebno u maloprodajnom sektoru.

U proizvodnom sektoru se u januaru barometar zapošljavanja poboljšao osmi mesec zaredom, sa minus 11 poena u decembru na minus 10 bodova ovog meseca. Međutim, i dalje su u većini kompanije koje planiraju smanjenje radne snage u narednom periodu.

Među pružaocima usluga, brojke o zapošljavanju i otpuštanjima su manje-više uravnotežene. Konsultantske kompanije za IT sektor i menadžment nameravaju da nastave sa povećanjem broja zaposlenih.

Najviše najavljenih otpuštanja je u janauru bilo u maloprodajnom sektoru zbog produžetka lokdauna, pri čemu se pokazatelj barometra zapošljavanja spustio na minus 8,9 bodova sa minus 1,5 poena u decembru. Jedini pozitivan izuzetak u maloprodajnoj delatnosti su supermarketi, koji i dalje planiraju da zaposle novo osoblje.

Deo kompanija u građevinskoj industriji, uprkos zimskoj sezoni kada je njihova aktivnost obično smanjena, takođe razmatraju nova zapošljavanja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More