Preživeli logoraši u AUSTRIJI i Slovačkoj danas primaju prvu vakcinu protiv koronavirusa

(AP Photo/Czarek Sokolowski)
43

Stotine preživelih u logorima u Austriji i Slovačkoj organizovano će primiti prvu vakcinu protiv koronavirusa danas na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 76 godina nakon oslobođenja logora smrti Aušvica, gde su nacisti ubili više od milion Jevreja i pripadnika drugih naroda.

„To im dugujemo, oni su pretrpeli toliko trauma u životu, a osećali su se još nesigurnije tokom ove pandemije“, rekla je Erika Jakubovits iz Jevrejske zajednice u Beču, organizatorka akcije vakcinacije, prenosi AP.

Jakubovits je organizovala akciju vakcinacije uz podršku austrijskog Ministarstva zdravlja i gradskih vlasti Beča. Dvanaest lekara, svi članovi bečke jevrejske zajednice, javili su se dobrovoljno da vakcinišu preživele logoraše.

Iako su organizovane na Međunarodni dan sećanja na holokaust, vakcinacije nisu ponuđene samo preživelima u ovom stradanju već i svim ostalim Jevrejima na tom području starijim od 85 godina.

Očekuje se da će više od 400 preživelih Austrijanaca, većinom u 80-ima ili 90-ima, prvi put biti imunizovano protiv koronavirusa u najvećem bečkom centru za vakcinaciju u centru austrijske prestonice.

Većina starijih Austrijanaca koji žive u staračkim domovima već je primila prvu dozu vakcine protiv COVID-19, javila je austrijska novinska agencija APA , prenosi AP.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More