Srbi u Nemačku ne mogu da uđu ni uz negativan PCR test?

Foto: Tanjug/ Boris Roessler/dpa via AP
286

Srbi u Nemačku ne mogu da uđu ni uz negativan PCR test! Na zvaničnom sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Nemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procene službenika na pasoškoj kontroli. Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana nemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa, piše Informer.rs.

Samoprocena policije
Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju.

Upravo ovakvu neprijatnost doživela je prekjuče starija Beograđanka (ime i prezime poznato redakciji) iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Nemačku. Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

– Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici a nemaju boravak u toj zemlji! Išla sam za Berlin ‘Er Srbijom’ i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu. Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Nemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog kovida-19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom – ispričala sagovornica Informera.

U Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) potvrdili su za Informer da odluku o ulasku u Nemačku donose granični policajci!

– Državljani Srbije u vreme epidemije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri… Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi službenik granične policije – kažu u MSP.

Rigorozne mere
U ‘Er Srbiji’ objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija koronavirusa i pooštrene mere za sve putnike.

– Nemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mere su donete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Nemačkoj – ističu u ovoj avio-kompaniji.

Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku.

Ko može u Nemačku
– nemački državljani

– državljani Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške ili Islanda

– državljani Srbije sa dozvolom boravka

– supružnici, registrovani partneri, maloletna deca i roditelji maloletne dece

– punoletna deca, roditelji punoletne dece, braća i sestre, bake i deke

– nevenčani parovi

– hitna službena putovanja

– službena putovanja radi posete sajmu

– predavači ili učesnici kongresa

– oni sa ubedljivim medicinskim razlozima

* sa zvaničnog sajta ambasade

Izvor Informer.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More