Koliko lokdaun nedeljno košta AUSTRIJU?! Gase se radna mesta, a poslodavci apeluju da im se omogući RAD!

(AP Photo/Matthias Schrader)
766

Predsednik austrijske Privredne komore Harald Mahrer ukazao je da “lokdaun” ili zaključavanje ovu državu nedeljno košta 1,7 milijardi evra. On se zalaže za postepeno i ubrzano otvaranje biznisa koji trpe zbog zaključavanja. U Austriji su biznisi zatvoreni već skoro tri meseca zbog pandemije koronavirusa, prenosi portal “Blic”.

Mahrer je upozorio da ako se biznisi ne otvore do 8. februara, gubici će biti u milijardama evra.

“Zaključavanje svake sedmice košta 1,1 milijardu evra, a ako se tome još pridodaju dodatni efekti onda taj iznos raste i do 1,7 milijardi evra”, naglasio je.

U intervjuu za austrijski portal Heute izjavio je da bi nastavak zaključavanja značio, kako je rekao, uništavanje radnih mesta do Uskrsa.

Mahrer smatra da bi ponovno otvaranje biznisa u ovom trenutku bilo sigurno i da su s tim saglasni socijalni partneri. On je podsetio da postoje protokoli kako se ponašati u pandemiji, da se moraju nositi FFP2 maske, da se testira i vakciniše.

Podržava predlog da po ponovnom otvaranju bude ograničen broj ljudi koji se mogu nalaziti u trgovini i drugim prostorima u kojima se pružaju usluge.

Privredna komora Austrije je sprovela anketu među građanima koja je pokazala da 72 odsto ispitanika podržava da se biznisi otvore do 8. februara. S druge strane, navedeno je da njih 14 odsto bilo mišljenja da trebaju ostati zatvoreni.

Poslodavci pozivaju vlast da im se rad omogući što pre i upozoravaju na krajnje negativne posledice ako se to ne desi, prenosi austrijski dnevni list Kurier.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More