Mač ili KRST na spomeniku Stefanu Nemanji?! Digla se bura na društvenim mrežama, a stručnjak razbija sve dileme! (FOTO)

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
76

Stefan Nemanja drugi put među Srbima – a ne može da živi od čaršije. Tako bi mogla da glasi vest. Otkad je počelo postavljanje spomenika, pa i nakon što je otkriven, ne prestaju da se nižu reakcije među kojima se izdvajaju one o tome da li Stefan Nemanja treba da nosi krst ili mač.

Ide se dotle da se čuje kako je mač arapski. Heraldičar Ljubodrag Grujić govorio je na Prva TV o simbolima na spomeniku, te naveo da svako umetničko delo koje proizvede ovolike reakcije “može automatski da se smatra uspešnim”, prenosi “B92”.

“Što se tiče priče o tome da li je potreban mač ili krst, odgovor je solomonski. Naravno da je potreban i mač i krst. Ne vidim ništa loše u tome što naš vladar drži mač. Vrlo je lako reći šta je mač, to je opšte poznato. Mač u simbolilčkom smislu označava državu, moć, pravdu”, objasnio je Grujuć.

Navodi i da simbol nosi ono značenje koje mu njegov nosilac pripisuje. U ovom slučaju Stefan Nemanja, osnivač jedne od naših najvećih dinastija, a kako je dodao, to “što drži mač je u potpunosti prihvatljivo”.

Na pitanje šta čitav spomenik poručuje on je odgovorio:

“Čitav spomenik je vrlo kompleksan izraz. Ako pogledate malo bolje on ide i u zemlju. Žezlo na kom Nemanja stoji je žezlo njegovog sina, što je po meni jedna vrlo interesantna simbolika… To pokazuje jedan kontinuitet”, poručio je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beograd (@belgrade_in)

Kaže i da mač nije arapski, kako se poslednjih dana može čuti, kao i da su Nemanjići ti koji su “nas vezali za civilizaciju preko Vizantije”.

“To je najklasičniji evropski mač… Ovaj spomenik treba da postoji”, rekao je on.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ДЕЈАН / ДЕЯН (@dtanasich_mz)

Upitan zašto Stefan Nemanja gleda na dole, Gručić je odgovorio:

“Savetovao bih da dođete do spomenika i videćete da Stefan Nemanja zapravo direktno gleda u vas i to je u simboličkom smislu meni vrlo interesantan postupak gde vi ostvarite direktan kontakt sa onim ko je toliko visoko, a zapravo vas očinski gleda”.

Spomenik Stefanu Nemanji otkriven je Savindan, 27. januara i reakcije na njegov izgled ne prestaju, što u javnosti, što na društvenim mrežama.

Od najave da će biti izgrađen, pa do otkrivanja spomenik je izazivao brojne reakcije i dok je on za jedne veličanstven, prelep i ima “ogroman istorijski i kulturni značaj za srpski narod”, drugi imaju brojne zamerke, kako na mesto na kojem je postavljen, veličine i simbola koje ima.

Spomenik Stefanu Nemanja delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, visok je 23 metra i težak oko 80 tona. Kompletno je urađen u Moskvi, a njegovo postavljanje na Savskom trgu u Beogradu počelo je u avgustu 2020. godine.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More