Da dijaspora lakše ulaže u otadžbinu! Platforma za brže donacije

Foto: Pixabay
231

Obezbeđivanje platforme preko koje bi dijaspora donirala ili ulagala sredstva u odabrane projekte bio bi dobar način da ona pomogne zajednicama iz kojih potiče, rečeno je na današnjem vebinaru „Dijaspora & donacije”.

Ocenjeno je da bi se na taj način ekonomski potencijal dijaspore bolje iskoristio, a o kakvom potencijalu je reč pokazuju podaci Svetske banke, prema kojima je u Srbiju prethodne decenije iz dijaspore godišnje u proseku pristizalo između tri i 3,7 milijardi evra.

Usmeravanje tih sredstava u donacije i pokretanje biznisa značajno bi ubrzalo privredni rast Srbije, navodi se u saopštenju NALED-a.

Direktorka Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju Srbija Daniela Funke je istakla da putem platformi za alternativno i grupno finansiranje, kao što je “crowdfunding”, dijaspora može da pomogne u rešavanju lokalnih problema.

“Ovim projektom želimo da mapiramo potencijal za saradnju i identifikujemo šta su barijere za veća ulaganja dijaspore, kao i da osnažimo lokalne samouprave i nevladine organizacije da osmisle i ponude kvalitetne projekte”, naglasila je ona.

Na vebinaru je istaknuto da je država napravila neophodan pomak u saradnji sa dijasporom time što je izradila nacrt Akcionog plana za sprovođenje ekonomskih migracija.

Plan predviđa pojednostavljenje procedura za slanje deviznih doznaka i uspostavljanje platforme za donacije dijaspore do 2023. godine.

U saopštenju se navodi da istraživanja pokazuju da dijaspora najčešće donira pojedincima, siromašnim i teško bolesnim ljudima i to putem namenskih računa, SMS-a ili fondacija.

Skup je organizovao NALED sa asocijacijom Loud Crowd, u okviru projekta „Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji” koji je omogućilo Nemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj.

Izvor tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More