Blic: Nove prijave protiv Mike Aleksića, žene se javile iz inostranstva

Foto: Youtube printscreen RTS
197

Više žena javilo se poslednjih dana iz inostranstva tvrdeći da ih je seksualno zlostavljao samozvani učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, saznaje nezvanično “Blic”.

Kako otkriva izvor “Blic”, one su se javile iz više evropskih država, ali je bilo slučajeva i iz Amerike.

– Jedna državljanka Srbije javila se iz Sjedinjenih Država. Ona je svojevremeno bila polaznica škole Mike Aleksića, ima veoma traumatično iskustvo seksualnog zlostavljanja. Ona se ne bavi glumom, otišla je u drugu profesiju i već godinama živi u inostranstvu. Kako je ispričala, nju je Aleksić napastvovao polovinom 90-ih godina – kaže sagovornik Blica blizak istrazi.

Kako tvrdi, ova mlada žena već je dala izjavu istražnim organima.

– Izjava je uzeta putem Skajpa, snimljena, transkribovana i predata tužilaštvu. Ona će najverovatnije biti uzeta u razmatranje kao svedok – kaže naš izvor.

Tužilaštvo je, prema našim saznanjima, donelo odluku da će sve one devojke i žene koje budu želele da učestvuju u postupku, izjave moći da daju putem video-poziva, što će znatno olakšati stvari, piše Blic.

– Mnogo je jednostavnije, jer neće morati da putuju i to će s jedne strane pojednostaviti postupak, ubrzati ga, a sa druge odobrovoljiti sve eventualne žrtve ili svedoke – navodi izvor “Blica” upoznat sa tokom istrage.

Kako saznajemo, policiji i tužilaštvu se od trenutka kada je slučaj dospeo u javnost javio veliki broj devojaka i žena koje tvrde da su bile Aleksićeve žrtve. U najvećem broju, međutim, reč je o zastarelim slučajevima.

– To nikako ne treba da obeshrabri žrtve, jer sve one koje su imale neprijatnost i bile zlostavljane mogu da budu veoma dobri svedoci i da pomognu u razotkrivanju svega što se u poznatoj školi glume decenijama unazad dešavalo – priča isti izvor.

Kako je “Blic” ranije pisao, već je bilo sličnih slučajeva. Jedna žena se tako javila tvrdeći da je bila seksualno zlostavljana od vlasnika škole glume “Stvar srca” pre 2008. godine, ali ni ona neće zbog zastarelosti slučaja podneti krivičnu prijavu protiv njega. Međutim, i ona je voljna da podrži devojke koje su to učinile i svedočiće protiv Aleksića.

Inače, pravnici ističu da sudska praksa u Srbiji poznaje dve vrste zastarelosti: zastarelost gonjenja i zastarelost izvršenja presude.

– Rok zastarelosti počinje da teče od dana kada je učinjeno krivično delo i zavisi od toga kako je ono kvalifikovano. Da bismo znali o kojoj vrsti zastarelosti se u ovom slučaju radi, moramo pored informacije kada se to delo dogodilo, znati i za koje bi krivično delo osumnjičeni eventualno bio optužen. Tek tada bismo nešto preciznije mogli da kažemo – objašnjavaju advokati.

Aleksić koji je osumnjičen za silovanje ili polno uznemiravanja svojih učenica tereti se da je od 2008. do 2020. seksualno zlostavljao šest devojaka. Sve one su ga prijavile policiji.

Prvi slučaj se navodno dogodio još 2008. godine, a periodi za koje su učenice optužile Aleksića jasno se mogu podeliti u dva dela: od 2008. do 2013. i posle 2018. S obzirom na to da ne postoji nijedna prijava za punih pet godina, od 2013. do 2018, sumnja se da je bilo još napastvovanih devojaka, piše Blic.rs.

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More