Dara bez Oskara…Srpski reditelj Đorđe Kadijević: Ako film ima umetnički legitimitet, a isključen je iz nominacija, onda je to nakazna pojava! (FOTO+VIDEO)

foto: Printscreen Youtube
63

Vest da “Dara iz Jasenovca” na kraju nije nominovana za nagradu Akademije Oskar, nakon što je ispala iz trke i za Zlatni globus, odjeknula je kao bomba, a srpski reditelj, scenarista i kritičar umetnosti Đorđe Kadijević navodi za B92.net da je to bilo opšte očekivano.

Dara iz Jasenovca ispala iz trke za Zlatni globus a sad stigla i kritika LOS ANĐELES TAJMSA: SRPSKI kandidat za OSKARA OCRNJEN!

 

Kadijević navodi da je podsećanje na ovako delikatnu temu iskušenje kako za produkciju koja se bavila filmom tako i za svakoga ko ima kompetencije da sudi o samom filmu.

“Treba imati na umu da je Jasenovac kao fenomen na prvom mestu svireposti i strahota. Nigde se nije događalo nešto toliko strašno, sabrano u količini zverstva i svireposti kao u Jasenovcu”, navodi on.

Priznaje da je decenijama ranije trebalo da se snimi film o Jasenovcu, jer se društveno-politički ali i umetnički kontekst sada promenio.

Ističe da postoji mogućnost da sa strane Akademije film umetnički ne zadovoljava određene kriterijume, ali vidi i drugu stranu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miroslav Lakobrija (@lakobrijafx)

 “Ako film ima umetnički legitimitet, a isključen je iz nominacija, onda je to nakazna pojava u atmosferi duha ovog vremena”, ističe Kadijević, te dodaje:

“Sve je to izuzetno žalosno, proživeo sam ceo vek, a ovo još nisam video, mučno je jer pokazuje da upadamo u glib ljudskog ponašanja”, podvlači.

Umetnost je, naveo je on, jedina neukaljana svetinja, “a oni su odlučili da napadaju njom”.

Prašina se posebno digla oko “Dare iz Jasenovca” nakon filmskih kritika u “Varajatiju” i “El-Ej Tajmsu” – u prvom se tvrdi da je ovaj film “neprekriveni primer srpske nacionalističke propagande”, dok drugi navodi da je autori filma instrumentalizuju bol Holokausta zarad nominacije za Oskara.

Kadijević objašnjava da navedeni tekstovi nisu filmske kritike nego “modifikacija globalnog ideološkog uticaja”.

“To je zagađena svest izobličenom varijantom demagogije koja ima za cilj da ljude koji drugačije misle otuđi i odvrati od filma”, ističe on, ali napominje da se autori tekstova mogu braniti time da film zaista ne ispunjava umetničke standarde i da na taj odgovor moramo da budemo spremni.

 

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More