Jednim klikom do Kalemegdana…Beogradska tvrđava virtuelno dostupna celom svetu

foto: Pixabay
198

Virtuelna šetnja Beogradskom tvrđavom sada je moguća zahvaljujući neobičnoj 3D turi koja je postavljena na redizajniranom sajtu JP „Beogradska tvrđava”, a projekat je danas predstavljen u Kuli Nebojša.

Digitalna 3D tura obilaska tvrđave i parka Kalemegdana realizovana je uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Beogradska tvrđava je ostvarila projekat digitalizacije i multimedijalne prezentacije najznačajnijih spomenika kulture, tako da svi korisnici računara i pametnih mobilnih telefona sada mogu jednim klikom na link https://beogradskatvrđava.co.rs/virtual-tour/ da krenu u obilazak kulturno istorijskih znamenitosti Tvrđave i Kalemegdana.

Vesna Vlatković iz JP “Beogradska tvrđava” kaže da su nove tehnologije prepoznate kao saveznik koji omogućava da se sve ono izuzetno što postoji na Beogradskoj tvrđavi, sada učini lako i jednostavno dostupno svima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksa (@aalexa67)

Goran Gajić, vlasnik firme Go2Teć d.o.o. iz Beograda koja je realizovala projekat, naglasio je da je JP “Beogradska tvrđava” uspešno realizovala projekat na digitalizaciji i promociji spomenika kulture, i na savremen način, putem informacionih tehnologija, uradila virtuelnu šetnju prostorom Tvrđave sa pričom o 35 spomenika kulture.

Gajić je podvukao da su sadržaji dostupni u VR formatu (virtuelne realnosti) na mobilnim platformama, i posebno su izradili šest filmova u VR tehnologiji za najznačajnije spomenike.

Mapirali su sve objekte na tvrđavi putem Gugl koordinata i predstavili na svim jezicima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adria Unique (@adria_unq)

“Na ovaj način učinili smo i lakšu dostupnost spomenicima u slučaju direktne posete Beogradskoj tvrđavi“, zaključio je prvi čovek firme Go2Teć d.o.o. koja je realizovala izradu celog obimnog projekta.

Virtuelna tura je prilagođena svim uređajima i pretraživačima, a sadržaji su, pored srpskog, dostupni i na pet svetskih jezika: engleskom, nemačkom, ruskom, turskom i kineskom.

Oko dva miliona ljudi poseti Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan svake godine, što predstavlja najposećeniju turističku lokaciju, kompleks i pravu oazu u centru grada, omiljeno mesto za odmor i rekreaciju mnogih Beograđana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More