Sud u Beču presudio: Islamskom propovedaču kazna zatvora zbog širenja mržnje protiv Jevreja!

foto: Pixabay
202

Sud u Beču izrekao je islamskom propovedaču kaznu od šest meseci zatvora uslovno zbog širenja mržnje protiv Jevreja.

Osuđeni je, u jednoj bečkoj džamiji, koja je poznata po radikalnim islamistima, 1.juna 2018.održao govor mržnje protiv Jevreja. Pred oko 200 okupljenih on je rekao da „Alah mrzi Jevreje, koji su najveći i najgori nevernici“. Jedan snimak te večeri dospeo je do Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma, koji je već duže vreme pratio tu džamiju, jer su u njoj propovedali i pristalice Islamske države.

Inače tokom saslušanja u policiji osuđeni je ponovio „da su za Kuran Jevreji najgori ljudi“.

Međutim pred sudom on je naveo da nema zvaničnu funkciju u islamskoj verskoj zajednici, da živi od socijalne pomoći i povremeno vozi taksi.

Ukazao je da je jednom održao seminar u džamiji, pred najviše 15 do 29 ljudi, i da je tamo došao samo zato što je jedna grupa mladih želela više da sazna o veri.

Istakao je da nije izneo lični stav protiv Jevreja, i da je želeo samo da ukaže kako treba ostati na pravom putu. To se, tvrdio je, ne odnosi samo na Jevreje, već i muslimane i hrišćane, koji ne slede božije reči. Sudija Martina Krajnc rekla je da takve izjave smatra opasnim, i da je jasno da je širio mržnju.

Tužilac i osuđeni prihvatili su presudu, ali pošto je propovednik došao bez advokata pred sudiju ostalo mu je tri dana da razmisli da li će iskoristiti moguće pravne lekove pre stupanja na snagu pravosnažnosti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More