Čudo prirode! Simbol Srbije star pola veka obilaze i turisti iz Amerike…Najstariji bor krije fenomenalnu priču (FOTO)

foto: Printscreen Youtube
373

Čudo prirode staro skoro pola milenijuma i nemi svedok prošlih vremena sveti bor na Kamenoj gori nije izdržao silinu snega polovinom prošlog meseca, kada mu je polomljena jedna od najvećih grana. Meštani, turisti, slikari i mnogi drugi sa nevericom su primili vest o polomljenom simbolu zapadne Srbije, ali i pored toga mnogi su ipak prešli dalek put da vide povrđenog gorostasa.

Jedan od njih je i Ivan Damjanović iz Beograda, koji redovno dolazi na Kamenu goru i nema tog snežnog nameta koji nije pregazio da bi došao do svetog bora.

“Ovo je tužna priča o boru, za koju se nisam nadao da ću doživeti. Svi znamo da je star preko 500 godina i kako je do sada veličanstveno izgledao, zato je sa pravom dobio naziv simbol Srbije. Ja sam se slikao dan pre nego što je se grana odlomila, kada sam drugi put došao stvarno ostao sam zaprepašćen. Po pričama meštana ne valja da se uzima bilo šta sa njega ili se popeti, ko god da je to probao nešto mu je se desilo. Kamena gora ima mnogo lepih predela, i sama putanja stvarno je proći kroz ovaj kraj i posetiti ovaj sveti bor” kazao je Ivan Damjanović iz Beograda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thiago Ferreira (@thiagoldcf)

Nije ni čudo što je ovaj bor simbol Srbije, kada sa ovog mesta puca pogled na najviše planinske vrhove. Dona Petrović iz Amerike, prva je zabeležila polomljenu granu i kaže da joj je tada otišlo pola duše, jer je godinama fotografisala veličanstvene trenutke kraj simbola Srbije.

“Već pet godina zaredom ja dolazim na ovo za mene sveto mesto, da fotografišem bor i te izlaske sunca koja su zaista nestvarni. Priroda je učinila svoje, sneg koji je napadao od težine grana nije mogla da izdrži i odlomila se. Sneg u ovim brdovitim krajevima zapadne Srbije ume da napada i preko dva metra, što se često dešava”, rekla je Petrovićeva.

Ljubitelji fotografije i umetnosti odavde su slali najlepše slike Zapadne Srbije.

“Svi smo vezani za taj broj, čak je i Kusturica snimao film i probali su naš med. A ovde je dolazila čak i čuvena Monika Beluči”, pričaju meštani Kamene gore.

S mesta na kome je bor pogled doseže na prave planinske vrhove, sa ove lokacije mogu se videti Zlatibor, Tara, Zlatar pa čak i Durmitor, gotovo nigde u Srbiji ne možete sa jednog mesta za 360 stepeni videti više planinskih lepotica.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More