Onlajn konferencija Tesline naučne fondacije iz Amerike: Dijasporu više uključiti u život matice, a Srbima iz inostranstva omogućiti elektronsko glasanje

foto: Printscreen Youtube
57

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova je u prethodnom periodu izdvojila oko 90 miliona dinara za stotine projekata nevladinog sektora namenjenih za očuvanje jezika, identiteta i jačanje ekonomske saradnje matice i dijaspore, izjavila je pomoćnica direktora ove uprave Nikolina Milatovic Popović.

Ona je na onlajn konferenciji Tesline naučne fondacije iz Amerike o istraživanje stavova Srba o odnosima matice i dijaspore Teslin narod na istom zadatku istakla da je za ovu svrhu 2021. godine izdvojeno 105 miliona dinara. Dosta tog novca će prema njenim rečima biti izdvojeno za učenje srpskog jezika u inostranstvu.

Konferencija udruženja “Koreni” UJEDINILA SRBE SVETA

 

Navodeći šta je u protekle dve godine urađeno na planu povratka naših ljudi, rekla je da je između ostalog procedura priznavanja diploma skraćena sa 90 na 60 dana, izmenjena je uredba o carinskim povlasticama čime je smanjen ili skroz ukinut limit za povratnike kada unose svoju imovinu.

Narodna banka Srbije je pripremila finansijski vodič za povratnike a uvedene su i mere za zapošljavanje naših ljudi iz dijaspore kojima su za firme koje prime povratnike porezi značajno smanjeni.

Novinar i publicista koji se decenijama bavi istraživanjem srpske dijaspore je rekao da je srpska dijaspora druga Srbija.

Naša emigracija, rekao je on, ima veliki kapital intelektualni, finansijski i patriotski.

Naveo je da u dijaspori imamo oko 50 000 naučnika, profesora akademaca a da finansijski kapital iznosi 60 milijardi evra i da bi ga trebalo staviti u funkciju razvoja.

” Prema mojim podacima u dijaspori živi 2,5 miliona Srba, najviše u Nemačkoj oko pola miliona, u Austriji 300.000, dok je Beč sa 200.000 Srba glavni grad srpske dijaspore” rekao je on.

Dodao je da imamo i Srbe političare, njih 50 koji su članovi stranih parlamenata ili vlada, najviše u Austriji oko 15, kao i dva gradonačelnika, jedan u Australiji a jedan u Austriji.

On je predložio da se dijaspora više uključi u život matice, recimo uvođenjem elektronskog glasanja, zatim da se prebroje Srbi u dijaspori, što kako je rekao može samo država, i da se privrednicima pomogne da se uključe u privredni život i da investiraju u matici.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More