Senat oslobodio Trampa optužbi na drugom suđenju za opoziv, oglasio se bivši predsednik SAD

Foto: PrintScreen/YouTube/The White House
46

Američki Senat oslobodio je danas optužbi bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koga je Predstavnički dom 13. januara opozvao zbog podsticanja pobune njegovih pristalica.

Da bi Tramp bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina.

Da je Tramp kriv glasalo je 57 senatora, što znači da se demokratskim senatorima pridružilo sedmoro republikanskih kolega, dok je 43 senatora glasalo da se predsednik oslobodi optužnice, prenosi Glas Amerike.

Senatori su se, ranije u subotu, dogovorili da preskoče iskaze svedoka u procesu opoziva Trampa. Time je izbegnuto produženo suđenje i obe strane su iznele završne argumente.

Tramp: Suđenje lov na veštice, nastavljam put

Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da je suđenje za opoziv u Senatu koje je okončano njegovim oslobađanjem, još jedna faza “najvećeg lova na veštice u istoriji” Sjedinjenih Američkih Država.

“Ovo je tužan komentar našeg vremena kada je jednoj političkoj partiji u Americi data slobodna mogućnost da ocrni vladavinu prava, pretvori pravosuđe u sredstvo političke osvete i progoni, ucenjuje sve one koji misle drugačije”, naveo je Tramp u saopštenju posle odluke Senata da ga oslobodi optužbi za podsticanje nasilja njegovih pristalica, u drugom suđenju za opoziv.

Tramp je zahvalio svom pravnom timu i svim senatorima i članovima Kongresa koji su “ponosno” branili Ustav i svete pravne principe, prenosi Bi-Bi-Si.

Osvrnuo se i na budućnost pošto posle odluke Senata može da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima 2024. godine.

“Naš istorijski, patriotski i lep pokret Učinimo Ameriku ponovo velikom je tek počeo. U predstojećim mesecima mnogo toga imam da podelim sa vama i radujem se nastavku našeg neverovatnog zajedničkog puta ka ostvarimo američku izuzetnost za sve naše ljude”, zaključio je Tramp.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More