Evropska komisija poručuje članicama: Ne zatvarati granice unutar EU, to mora biti izbegnuto

Printscreen Youtube
386

Evropska komisija poslaće pismo zemljama članicama u kojem će ih pozvati da se pridržavaju dogovorenih smernica kada su u pitanju evrentualne restrikcije slobode kretanja unutar EU.
Do ovakve reakcije EK dolazi nakon jednostranog zatvaranja granice Nemačke ka Austriji, radi zaustavljanja širenja novog soja virusa Kovid-19.

Komisija naglašava da je zabrinuta i zbog poteza Belgije, koja je do 1. aprila produžila zabranu neesencijalnih prelazaka svojih granica.

Evropska unija ne zatvara granice ali putovanja strogo kontrolisana, DODATNE obaveze za one iz “trećih” zemalja

 

”Zemlje članice bi trebalo da snažno obeshrabre nebitna putovaja u i iz tamno crvenih zona, ali zatvaranje granica mora biti izbegnuto”, kaže portparol EK, Kristijan Vigand. U Briselu podsećaju da svu sve zemlje članice podržale predlog EK o zajedničkom i koordinsianom pristupu kada je reč o ograničenjima kretanja, a da svako nepridržavanje dogovorenog rizikuje podele i probleme u slobodi kretanja unutar Šengena. Dodaje se da pored preporuka EK, koje su prihvatile sve zemje članice, postoje i obavezujuća pravila Šengena koja moraju da se poštuju na granicama zemlja članica.

”Zbog trenutne pandemije, važno je da zemlje članice mogu da preduzimaju mere kako bi se zaustavilo širenje infekcije, naročito novih sojeva virsa, ali te mere moraju biti proporcionalne i nediskriminatrorne prema EU građanima”, zaključuju u Evropskoj komisiji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More