Najugledniji svetski mediji ne štede reči hvale na račun naše države: Srbija može da pokaže ostatku kontinenta “kako se to radi” (FOTO)

foto: Youtube Printscreen
42

Srbija je poslednjih nedelja glavna tema svetskih medija, ali ovoga puta razlog nisu ratovi, inflacija, bombardovanje, već naprotiv nešto itekako pozitivno. Ono zbog čega nas gotovo ceo svet hvali jeste vakcinacija protiv korona virusa – brzina kojom naša zemlja sprovodi imunizaciju stanovništva kao i broj vakcinisanih.

Što se tiče pohvala iz sveta, one stižu od svih najuglednijih medija. Tako je britanski “BBC” objavio pohvale za dobro obavljen posao naše zemlje, i to ne samo na svom sajtu nego i u emisiji koju su preneli mnogi svetski mediji izuzetnom brzinom.

Prvi u regionu, drugi u Evropi po broju vakcinisanih, objavljeni novi korona podaci za Srbiju

 

Naglasili su da Srbija svojim primerom može da pokaže ostatku kontinenta “kako se to radi”.

Američka televizijska kuća “CNN” je pre nekoliko dana emitovala intervju sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Srbija je pohvaljena kao druga zemlja u Evropi po vakcinaciji, posle Britanije, a istaknuto je kako građani Srbije mogu da biraju ,”između čak tri različite vakcine'”, a najavljuje se i četvrta od proizvođača AstraZeneka koja, kako tvrde nadležni, stiže do proleća.

 Švedske novine “Dagens industri” pridružile su se svetskim medijima koji pišu o uspešnoj vakcinaciji protiv koronavirusa u Srbiji.

“Dagens industri” napominje da je Srbija pred vratima EU 11 godina, ali da koristi kako ruske i kineske vakcine, tako i cepivo američko-nemačkog proizvođača, čime uspešno sprovodi vakcinaciju.

“Ne marimo da li je vakcina iz Kine, SAD ili EU, za nas to nije geopolitičko pitanje, već zdravstveno”, preneli su izjavu premijerke Ane Brnabić za “BBC”.

Šveđani podsećaju da je naša premijerka postala prva zvaničnica u Evropi koja je primila Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa.

 “Srbija i druge zemlje koje su pokazale suverenost u nabavci vakcina postaju globalni šampioni vakcinacije” – ovim rečima ugledni američki magazin “Forbs” piše o procesu imunizacije stanovništva koje sprovodi Srbija koja se ubraja među najuspešnije države sveta kada je reč o vakcinaciji svojih građana protiv korona virusa.

“Srbija predstavlja savršen primer sprovođenja vakcinacije. Građani ove zemlje mogu da biraju, ne samo vrstu vakcine, već i mesto u kome žele da se vakcinišu. Imunizacije se sprovodi širom Srbije na 410 stanica i vakcine su dostupne svim građanima, u svim gradovima širom zemlje”, piše “Forbs”.

Portal uglednih nemačkih novina “Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) objavio je tekst pod naslovom: “Kako Srbija tako uspešno vakciniše?”. U prvom pasusu naglašavaju da “niko u Evropi, osim Velike Britanije nije vakcinisao toliko ljudi kao Srbija. zahvaljujući pomoći iz Pekinga i Moskve. Kritičari optužuju Evropsku uniju da je izneverila Balkan”.

“Ovih dana mogu se čuti čak i mnogi tvrdoglavi protivnici srpskog predsednika koji kažu da su se njegovi napori da uspostavi dobre odnose sa Pekingom isplatili, jer na evropskom kontinentu nijedna država ne vakciniše svoje stanovništvo brže od Srbije. Srbija je daleko ispred Nemačke, Francuske i svih ostalih zemalja EU. Samo je Velika Britanija brža. Kako je to moguće? Dosadašnji uspeh srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar objašnjava u intervjuu za FAZ, između ostalog i činjenicom da je, za razliku od zapadnih zemalja, njegova zemlja pokušala da dobije vakcine od svih dobavljača. Stoga su, pored aktivnog vakcine Fajzer, u Srbiji već nedeljama dostupne ruska vakcina “Sputnik V” i kineska vakcina “Sinofarm”, piše novinar tog lista Mihael Mrtens.

Reči hvale objavo je na svom sajtu i “Bild”, uz posebno isticanja da smo napravili uspešan model kako vakcinacija treba da se sprovodi. Još su objasnili da je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi kada je reč o vakcinaciji protiv korone sa opisom da su “u maloj balkanskoj zemlji kakva je naša u upotrebi u ovom trenutku tri vakcine i da ih ima dovoljno za sve građane”.

Detaljno su opisali i kako izgleda proces prijavljivanja za vakcinu kod nas. Kako je izvestio Mitteldeutsche Rundfunk (MDR), 500.000 od 7 miliona stanovnika u zemlji koja nije članica EU već je vakcinisano i taj broj se povećava svakog dana. Onu su na svom sajtu detaljno objasnili i ceo postupak prijave za vakcinu, i napomenuli da nam je u ovom slučaju uzor bio Izrael.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More