Srbija poklonila Crnoj Gori 2.000 doza vakcine Sputnjik V: “Zdravlje iznad svega, a solidarnost pre svega” (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
49

Prvi kontingent od 2.000 doza vakcina „Sputnjik Ve“ iz Srbije stigao je večeras u Podgoricu. Vakcine su donacija Srbije Crnoj Gori.

Večeras oko 18.30 na podgorički aerodrom sleteo je avion Vlade Srbije, koji prevozi vakcinu Sputnjik V.

U Podgoricu je avionom države Srbije doputovala i premijerka Ana Brnabić koju su na aerodromu dočekali premijer Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.


“Zdravlje iznad svega, a solidarnost iznad svega. Građani CG su dugo očekivali vakcinu, evo večeras 74. dan otkako je ova Vlada postavljena, da smo dobili vakcine. Uvažena premijerko, posebno mi je zadovoljstvo što ste vi večeras ovde sa nama, žao mi je što je ovaj povod, ali umećemo da vas dočekamo kako treba. Molim vas da iskažete zahvalnost građanima Srbije koji su se odrekli doza vakcina za građane Crne Gore i to nije prvi put u istoriji. Naši odnosi su bili u jednom periodu u zastoju, ali mi moramo da sarađujemo. Hvala još jednom”, rekao je Krivokapić.

On je premijerki rekao da njegovu zahvalnost prenese građanima Srbije.

​Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore od početka mandata, kako navodi, vode više bilateralnih pregovora kako bi dobili vakcine i stavili pod kontrolu širenje virusa.

Danas je najavljeno da bi vakcinacija u Crnoj Gori trebalo da počne naredne sedmice.

Brnabić: Želimo da gradimo mostove bratstva sa Crnom Gorom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je večeras zadovoljstvo što je u prilici da u ime građana Srbije i države uruči donaciju vakcina protiv korona virusa Crnoj Gori ističući da na ovaj način Srbija želi da otvori novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

“Ovim želimo da odnosi budu između dva naroda kao između braće i sestara, najboljih i najvećih prijatelja. Želimo da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom”, poručila je Brnabić na podgoričkom aerodromu gde je predala crnogorskom kolegi Zdravku Krivokapiću prvih 2.000 doza ruskih vakcina Sputnjik Ve.

Brnabić je precizirala da donacija iz Srbije sadrži ukupno 4.000 doza, od kojih je ona večeras donela polovinu i najavila da će uskoro biti organizovana i primopredaja druge polovine namenjene revakcini.

Prema njenim rečima, ta količina vakcina možda ne deluje kao velika, ali je dovoljna da se vakcinišu ili zdravstveni radnici u crvenim kovid zonama ili najizloženiji zdravstveni radnici i starije stanovništvo, onako kako to budu odlučili nadležni u Crnoj Gori.

Izrazila je divljenje time kako se Crna Gora bori sa pandemijom virusa korona i u tom smislu kazala da primećuje da je sve veći broj testiranih što je pravi vid borbe dok ne stigne vakcina i da je sve više hospitalizovanih.

“Nama u Srbiji je drago što se nosite dobro sa pandemijom virusa korona”, istakla je Brnabić.

Navela je da je naročito u teškim vremenima solidarnost najvažnija i poručila da je Srbija spremna da donira još vakcina Crnoj Gori ukoliko to bude potrebno.

“Mi smo ove vakcine dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da izađemo u susret Crnoj Gori”, kazala je Brnabić.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More