Napad na Zajednicu srpskih klubova u Beču se nastavlja

Zajednica srpskih klubova u novim prostorijama Foto: privatna arhiva
107

U Beču su uzavrele strasti. Čelnici KSU „Jedinisto“ okrivljuju Zajednicu srpskih klubova za loš odnos prema ovom istorijski važnom klubu. I žele konačan raskid članstva, odnosa i saradnje sa Zajednicom. Tim povodom je odžana onlajn sednica uprave Zajednice, na kojoj ništa nije rešeno. Stanje zavade ostaje do daljnjeg.

Ova sednica bila je prilika za Zlatka Miloradovića, predsednika „Jedinstva“, da zaoštri svoju kritiku prema Zajednici srpskih klubova. I objavi novo saopštenje sa listom primera kako Zajednica ima loš tretman prema Kulturno-sportsko udruženje „Jedinstvo“ i njihovim članovima.

Razmirice i svađe razbijaju jedinstvo srpske dijaspore

„U monografiji koju je pisala Zajednica nismo bili adekvatno predstavljeni. Zajednica je povodom 45 godina „Jedinistva“ napravila proslavu novcem grada Beča, a mi nismo dobili ništa. Poslednjih godina klub od zajedničkih sredstava nije dobijao ništa. Sa novim predsednikom (Luka Marković) dodatno se menja rad i politika Zajednice srpskih klubova“, istakao je Miloradović, koji je lično priznao da njemu preti neko lice.

Klub Jedinistvo iz Beča

U Zajednici srpskih klubova u Beču su nam istakli da je u Zajednici ukupno 10 udruženja / klubova naših ljudi. Brojni sadržaji, pre svega u oblasti kulture i sporta, privuku u toku godine preko 20.000 kako naših, tako i austrijskih građana, kao i građana iz drugih država sa područja Zapadnog Balkana. Pored Zajednice, i sami klubovi su aktivni organizujući književne večeri, izložbe, koncerte i diskusije na određene teme.

Zajednica je član Saveza Srba u Austriji, krovne organizacije koja okuplja srpske klubove iz svih austrijskih pokrajina. Na nivou Austrije postoje i četiri velike zajedničke manifestacije: Vidovdanski sportski susreti, Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva, Folklorijada i dvojezični Kviz znanja srpske dece, a naša Zajednica je mnogo puta uspešno organizovala ove manifestacije. Zbog pandemije korone virusa ove manifestacije poslednjih godina dana nisu realizovane.

Ovakva neprincipijelna rasprava, je, kako komentarišu pojedini bečki Srbi, samo „odraz činejnice da je u svim srpskim svađama novac najvažniji“ .

Drugi tvrde da su ovo samo „lakši prekršaji“ i da se „Jedinstvo“, a i Zajednica bave sobom, a ne srpskim narodom u Austriji i u otadžbinskim zemljama.

„Umesto da se bave humanitarnim akcijama pomoći ugroženom našem narodu, borbom za obrazovanje mladih u Srbiji i saradnjom sa maticom, bave se novcem, koji dobijaju od Beča, ali i od Beograda“.
Treći smatraju da je sukob KUD „Jedinstvo“ i Zajednice srpskih klubova nastavak međusrpske borbe za primat u klubovima i udruženjima srpske dijaspore. U toj borbi, u kojoj Srbi, koji za prestonicu srpstva proglašavaju Banjaluku, a ne Beograd, tvrde da su oni veći Srbi i prvaoslavci od Srba iz Srbije. I da zato imaju pravo da vode srpsku koloniju u Zapadnoj Evropi, a da Srbi iz Srbije to pravo nemaju.

Uostalom, to je rekao i sam Zlatko Miloradović u svom saopštenju protiv Zajednice srpskih klubova :
„ Kad je politika u pitanju, sve se više stiče utisak da je glavni grad Srbije Banja Luka. Uz dužno poštovanje to treba da se promeni“, predložio je Zlatko Miloradović, inače, poreklom iz Srbije.
Tu je aludirao na nekadašnje rukovodioce ove Zajednice, koji su iz Republike Srpske poreklom, a novac za rad svojih klubova i same Zajednice traže i dobijaju od Srbije i Beograda, a veličaju Banjaluku. Odgovore na ove opaske Miloradović nije dobio.

Zna se, međutim, da je Zajednica srpskih klubova u Beču, koja je registrovana i radi prema austrijskim zakonima, nosilac kulturnih aktivnosti među Srbima koji ovde žive i rade. Značajna pažnja se poklanja saradnji sa matičnom zemljom, tako da su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući dobroj saradnji sa ministarstvima iz Srbije, organizovana brojna gostovanja pozorišta iz više gradova Srbije u Beču, pre svega iz Beograda, ali i iz Novog Sada, Kikinde, Kruševca, Banja Luke.

Mnoge od gore navedenih manifestacija su u dobroj meri pomognute od institucija grada Beča i nekih saveznih institucija, kao što su Radnička komora Austrije i Savez sindikata Austrija, sa kojim Zajednica ima dobre odnose.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More