Sabor SPC počinje u PODNE: Evo ko od vladika neće glasati, ko će imati dva glasa i u koliko sati će se biti izabran PATRIJARH!

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs
218

Sveti arhijerejski Sabor na kome će biti izabran 46. patrijarh SPC, počeće danas u podne u kripti Hrama svetog Save, a pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora, potvrđeno je Tanjugu u Patrijaršiji SPC.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prišustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno Tanjugu deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne uzaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ mn

Po izboru tri kandidata, njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Prema zamisli Sinoda, zasedanje počinje u podne, a patrijarh bi trebalo da bude izabran do 15 časova, piše “Blic”.

Glasovi arhijereja koji su preminuli od posledica koronavirusa – patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladike valjevskog Milutina – pripašće vladikama koji upravljaju njihovim Eparhijama.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Tako će vladika budimljansko-nikšićki Joanikije imati dva glasa u izboru budućeg patrijarha: svoj i glas koji bi inače pripadao mitropolitu Amfilohiju. Kada je reč o tome ko će naslediti glas patrijarha Irineja, postoje nedoumice.

Po Ustavu SPC taj glas pripada čuvaru trona do izbora novog patrijarha, ili kako se u crkvenoj terminologiji kaže “mjestobljustitelju”, a to je sada vladika dabrobosanski Hrizostom. Ipak, Sinod SPC je po smrti patrijarha Irineja podelio ovu crkvenu funckiju tako što je za administratora beogradsko-karlovačke eparhije, koja je pripadala patrijarhu, postavio vladiku šumadijskog Jovana.

Poslednja vest pred Sabor glasi: Vladika šabački Lavrentije je juče smešten u bolnicu. On je, inače, kao najstariji arhijerej trebalo da predsedava Saborom. Kod njega je i glas pokojnog vladike valjevskog Milutina, jer episkop Lavrentije administrira ovom eparhijom.

Informativna služba SPC objavila je da će umesto vladike Lavrentija izbornim saborom predsedavati vladika sremski Vasilije.

Satnica Izbornog Sabora: Kada će se glasati

Sabor se održava u kripti Hrama Svetog Save, a ne kao do sada u Patrijaršiji. Kripta je specijalno spremljena za zasedanje i u njoj su ispred episkopa monitori, a govoriće u mikrofone.

Prema utvrđenom dnevnom redu, a koji je usvajao Sinod, sinoć je upriličena večera u patrijaršijskom dvoru. Izborni dan počinje danas u 9 sati liturgijom, a potom je doručak u parohijskom domu od 11 sati.

Izborno zasedanje počinje u podne u kripti Hrama Svetog Save. Sinod je, odredivši dnevni red i satnicu, praktično predvideo da se izborni Sabor okonča do 19 časova i da do tada bude izabran patrijarh. Prvi deo sabora bi, prema programu, trebalo da traje oko 30 minuta, od 12-12.30. Potom je planirana pauza, a onda i nastavak zasedanja.

U novijoj istoriji najduže je trajao izbor patrijarha Pavla. Ukupno devet krugova glasanja dok se nije dobio i treći kandidat, koji je ujedno i bio budući patrijarh.

Izvor Tanjug Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More