Počelo GLASANJE za novog PATRIJARHA SPC, a ovo je MONAH koji će iz JEVANĐELJA izvući kovertu sa IMENOM! (FOTO)

Glasanje za 46. PATRIJARHA je u toku!

Foto: TV Hram/printscreen
99

U kripiti Hrama Svetog Save gde je u toku radni deo Sabora počelo je glasanje za izbor 46. patrijarha SPC, saznaje “Tanjug”.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, održava se danas u kripti Hrama Svetog Save.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Srpska pravoslavna crkva je donela odluku da monah koji će apostolskim žrebom birati patrijarha bude arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova. Prisutno je 36 članova.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. To će ovoga puta biti arhimandrit Matej Ristanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Бунт Црна Гора (@bunt_cg)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More